Prima pagină » Discutii despre cactusi » Metode de cultivare a cactusilor in alte spatii

 


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect
Autor Mesaj
MesajScris: Mar Ian 12, 2010 10:11 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
10 porunci

Am citit în ultimul număr din 2009 al revistei asociaţiei din Debreţin, Receptaculum Succulentarum Debreceniense, manuscrisul unui text citit în cadrul unei emisiuni la postul de radio Budapesta 1 difuzată la data de 16 mai 1935 sub titlul Deşteptarea cactuşilor - Cele 10 porunci ale lucrărilor de primăvară.
Vă prezint sub forma unor citate principalele idei a celor 10 porunci, pentru a vedea şi compara concepţia şi modul de îngrijire a cactuşilor de acum 75 de ani cu cea actuală.

    - primăvara fă o inspecţie printre cactuşii şi suculentele tale. Verifică cu atenţie plantele, urmăreşte cum arată după ienare, dacă nu au apărut dăunători, dacă au nevoie de transplantare, dacă se pot scoate lăstari pentru înmulţire.

    - o dată cu inspecţia aranjează-ţi plantele în grupe după necesarul de lucrări pe care trebuie să le faci. O grupă să o constitue plantele sănătoase care nu au nevoie de transplantare. La aceste plante suprafaţa pământului din ghiveci trebuie afânat cu atenţie pentru a nu răni
    rădăcinile, deoarece acesta s-a transformat într-o scoarţă care impiedică aerisirea rădăcinilor. Pământul rezultat se poate înlocui cu altul proaspăt.

    - în mod obişnuit cactuşii trebuie transplantaţi din doi în doi ani sau când au ajuns la marginea ghiveciului şi nu se mai pot uda, sau dacă ghiveciul se poate răsturna cu uşurinţă în cazul columnarilor sau au epuizat solul din ghiveci. Oprirea în creştere a cactuşilor arată că solul este epuizat. Transplantând prea des cactuşii le provoci numai un rău deoarece rădăcina nu ajunge să cuprindă întreg balotul de pământ. Foloseşte la transplantare numai ghivece curate şi pământ proaspăt. Ghivecele alegele după mărimea rădăcinii şi nu după mărimea plantei. Acestea nu trebuie să fie mult mai mari decât ghiveciul vechi. Transplantarea este singura modalitate de a verifica dacă pe rădăcini nu sunt dăunători sau nu sunt putrezite. Dacă ai cactuşi mai sensibili este bine să pui pe fundul ghiveciului un strat de pietriş care va uşura scurgerea surplusului de apă. După transplantare nu uda ghiveciul 3-4 zile.

    - dacă ai cactuşi care lăstăresc abundent, de pe acestea se pot tăia lăstari şi se pot înrădăcina. Sunt specii de cactuşi la care lăstarii au deja rădăcina formată pe planta mamă. Aceştea îi poţi tai de pe planta mamă cu un cuţit, răniile le pudrezi cu praf de cărbune şi poţi planta lăstarul. Dacă lăstarii nu au rădăcină trebuie înrădăcinaţi. Laşi 8 – 10 zile lăstarul într-un ghiveci curat, gol, uscat să se cicatrizeze rana după care aşează-i pe nisip umed şi lasă-i până îşi vor face rădăcină. Asta poate dura câteva zile dar şi câteva săptămâni sau chiar şi mai multe luni. Înrădăcinarea se face repede numai dacă lăstarul pe care l-ai tăiat este în creştere. Ajută şi dacă ghiveciul îl ţi acoperit cu un vas de sticlă.

    - părţile inestetice îndepărtează-le de pe cactuşi. Acestea sunt părţi sau lăstari alungiţi deschişi la culoare care se formează în timpul iernii. Îndepărtează-le prin tăiere şi pudreză locul cu praf de cărbune. Pe locul lor vor apare alţi lăstari care vor acoperi rana. Dacă ai cactuşi globulari care au format un vârf ascuţit, nu ezita taie vârful şi pune-l la înrădăcinat iar planta ciuntită ascunde-l de semenii tăi să nu râdă de tine. Pulverizează din belşug cu apă călduţă toţi cactuşii tăi care nu au răni pentru a spăla praful depus în cursul iernii. Astfel vei desfunda porii şi plantele vor arăta mai bine după ce se usucă.

    - omoară fără milă toţi dăunătorii pe care îi găseşti pe plante. Foloseşte o lupă puternică mai ales dacă cauţi păianjenul roşu pe plante. Ţine cactusul suspect căt mai aproape de un bec, de căldura degajată de acesta păianjenii vor începe să se mişte şi prin lupă îi poţi urmări. Dă cu o pensulă subţire înmuiată în alcool pe locurile unde îi găseşti. Păduchii cel mai bine este să-i striveşti cu o pensetă sau un beţişor subţire. Taie rădăcinile pline de păduchi sau scufundă toată rădăcina pentru 1-2 minute în alcool după care spală-l sub robinet şi plantează cactusul din nou.

    - completează sau înlocuieşte tăbliţele cu numele cactuşilor. Numai o colecţie etichetată, pe cât posibil corect, poate aspira la un statut serios.

    - scoate toţi cactuşii pe timpul verii afară, să fie cât mai mult expuşi la soare, căldură, aer proaspăt. Dacă ai grădină fă pentru cactuşii tăi un pat cald. Este locul ideal pentru ei. Dacă ai terasă sau balcon încearcă să le asiguri condiţi asemănătoare cu cele pe care le asigură un pat cald. Poţi folosi şi o vitrină care asigură condiţii similare. După ce i-ai scos, cactuşii trebuie acomodaţi încet cu soarele puternic altfel vor suferi arsuri grave, lăsând urme care nu o să dispară niciodată. Acomodarea poate dura chiar câteva săptamâni şi o faci umbrind plantele. În vitrină şi în patul cald trebuie asigurată tot timpul o ventilaţie bună deoarece sub sticlă temperatura va creşte. Udă intens în această perioadă pentru a preveni deshidratarea şi slăbirea plantelor. Plantele slăbite se vor arde mai uşor. Îngroapă ghivecele în nisip sau muşchi sau rumeguş pentru a preveni incingerea acestora. Udă des şi abundent cactuşii vara cu apă stătută şi în primele ore ale dimineţii. Cu cât este mai cald cu atât trebuie să le dai apă am des. În zilele foarte calde chiar de două ori de zi. În asemenea zile pulverizează-le cu apă călduţă pentru a crea un mediu umed în jurul lor.

    - fi atent la cactuşii care au boboc. Nu mişca aceşti cactuşi din loc, nu-i întoarce şi dă-le mai multă apă. Dacă vrei să ai seminţe trebuie să-i polenizezi ducând polenul de la o floare la alta cu o pensulă mică, fină. Polenizează numai aceleaşi specii între ele dar să fie plante diferite. Degeaba ai doi cactuşi în două ghivece dar care sunt lăstari înrădăcinaţi de pe aceaşi plantă mamă, acesta tot aceaşi plantă este. Polenizarea se poate face numai între două plante diferite dar sunt şi speci de cactuşi care se polenizează singure. Nu are rost să faci încrucişări între specii pentru că hibrizii nu au nici o valoare.

    - dacă vrei să încerci însămânţarea pentru prima dată fă o cu o cantitate mică de seminţe deorece primele încercări nu prea reuşesc. Pune într-un ghiveci sau într-o tăviţă un amestec nisipos, afânat peste care pune seminţele. Din momentul în care ai pus seminţele amestecul nu trebuie lăsat să se usuce altfel se compromite toată însămânţarea. Temperatura nu trebuie să coboare sub 20- 24 de grade. Dacă poţi asigura o temperatură mai ridicată, în jur de 35 de grade acesta va fi în favoarea reuşitei. Ghiveciul sau tăviţa trebuie ţinut sub sticlă pentru a se crea un mediu umed. Germinarea începe după 3- 4 zile dar poate dura şi 1-2-3 săptamâni. Sunt specii la care poate dura chiar câteva luni. Plantele care apar trebuie răsădite prima dată după 4-6 săptămâni şi după 6 luni din nou.


Sunt sfaturi formulate de Fegyverneki Frommer Istvan colecţionar din vremea respectivă. Aştept părerile voastre, ce s-a schimbat de atunci în cultura, creşterea cactuşilor, cu exceptia combateri dăunătorilor, cât sunt de valabile aceste sfaturi.

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Ian 13, 2010 11:38 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Dum Aug 03, 2008 10:37 am
Mesaje: 854
Localitate: Bucuresti
Salut Alexandru, Salut prieteni !

Este uimitor cat actual este textul dupa atat amar de vreme :!:

Ia sa vedem si daca putem critica un pic:

- "...daca se pot scoate lastari pentru inmultire." Cred ca pe vremea aceea plantele se gaseau mai greu, costurile erau destul de mari iar multiplicarea plantelor era o preocupare intemeiata ! E drept ca unele plante se multiplica usor vegetativ, dar nu m-as grabi sa "ciumpavesc" planta, mai curand as lasa-o sa arate natural...

-"Daca ai cactusi mai sensibili este bine sa pui pe fundul ghiveciului un strat de pietris.." Cred ca toata lumea pune astazi pietris la fundul vasului ! Si atentie, nu este suficient un singur orificiu, trebuie sa fie un raport de aprox. 1/5 intre suprafata fundului ghiveciului si suprafata gaurilor.

-"Dupa transplantare nu uda ghiveciul 3-4 zile". Depinde de tipul transplantarii, daca doar se scutura pamantul uzat sunt suficiente 3-4 zile de pauza, dar daca este necesara transplantare cu radacini nude (de pilda in cazul unei infestari cu paduchi), eu as fi mai prudent, cam 10-12 zile de pauza.

-"ranile le pudrezi cu praf de carbune" Cred ca acest sfat este depasit in era fungicidelor. Pentru diametre de taiere mici, cea mai buna cicatrizare se face in lumina soarelui. Trebuie avut in vedere ca fungicidul in exces poate forma o crusta care sa inhibe dezvoltarea radacinilor. Totusi, este recomandat pentru suprafete de taiere mari, pentru rani laterale/varf, pentru extrasezon, pentru plante sensibile, etc.

-"taie radacinile pline de paduchi sau scufunda toata radacina 1-2 minute in alcool" Cam radicale aceste sfaturi, astazi exista felurite insecticide. Dar taiatul radacinilor poate fi o solutie, eu am aplicat la unele plante de "supermarket" care veneau cu radacini foarte firave si subtiri.

-"un pat cald" nu-mi dau seama ce vrea sa fie, poate e o figura de stil :D

-"Nu are rost să faci încrucişări între specii pentru că hibrizii nu au nici o valoare." Mde, unii producatori au considerat ca are rost, exista si hibrizi interesanti, de pilda Ferobergia..

Pe langa aceste slabiciuni am remarcat si sfaturi foarte valoroase, dar asta poate in alt post !

_________________
Toate cele bune !
Liviutz


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Ian 13, 2010 8:16 pm
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 7:19 pm
Mesaje: 1270
Localitate: Satu Mare
Salut Liviu,

Liviutz scrie:
-"un pat cald" nu-mi dau seama ce vrea sa fie,


Eu nu am fost destul de explicit, am tradus cuvânt cu cuvânt fără a încerca vreo o explicaţie. Se referă la un fel de răsadniţă unde ghivecele se îngropau până la buză în pământ sau nisip din primăvară până toamna târziu.
Despre variantă actuală afli câte ceva în acest topic http://aztekium.ro/forum/viewtopic.php?t=139

_________________
Numai bine şi mulţi cactuşi

siuka

www.aztekium.ro


          Sus  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 14, 2010 6:35 am
  

Avatar utilizator

Membru din: Mie Aug 06, 2008 10:57 am
Mesaje: 931
Localitate: Auckland, Noua Zeelanda
Salut tuturor,

In general sunt de acord cu Liviutz. Vreau sa nuantez putin aici:

Citat:
-"Dupa transplantare nu uda ghiveciul 3-4 zile". Depinde de tipul transplantarii, daca doar se scutura pamantul uzat sunt suficiente 3-4 zile de pauza, dar daca este necesara transplantare cu radacini nude (de pilda in cazul unei infestari cu paduchi), eu as fi mai prudent, cam 10-12 zile de pauza.


In general cactusii ii ud dupa 1 - 2 saptamani, uneori chiar 3, cum spunea Liviutz in functie de tipul de transplantare dar si de planta. In ceea ce priveste plantele suculente - in mod special Crassulaceae, Agavaceae, Aizoaceae-le primitive si Asphodelaceae - ud usor imediat dupa tranplantare si incep cu udari normale in max 1 saptamana.

Toate cele bune,

Eduart

_________________
I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

https://carpophyma.page.tl/


          Sus  
 
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Mergi la:  

Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România