Iernare, boli, dăunători

Sfaturi pentru iubitorii de cactuși
ing.I.Lörincz
Baia MareIERNAREA CACTUȘILOR

Majoritate cactușilor iernează bine în locuri răcoroase și uscate, la o temperatură optimă de 5- 12°C. Numai în aceste condiți vor înflori în anul următor. Cu cât spațiul este mai răcoros și mai întunecos cu atât vom ține mai uscat plantele. Unele specii ca Lobivia, Rebutia, Notocactus, pot ierna și la întuneric complect cu condiția să fie și complect uscate. Dacă încep să crească în acestă perioadă, datorită temperaturii prea ridicate sau a umezelii, plantele se vor etiola și nu vor mai înflori. Plantele care necesită temperaturi mai mari, ca Melocactus, Discocactus, cele altoite sau colorate, le vom ierna in locuri mai luminoase asigurându-le temperaturi de 15-18°C și le vom uda periodic dar cu cantități mici de apă, fără a le administra icirc;ngrășăminte.

BOLI ȘI DĂUNĂTORI

Pentru combaterea acestora cea mai bună acțiune este prevenirea. Dacă respectăm în totalitate condițiile de cultivare conform anotimpului în care ne aflăm, foarte rar vom avea probleme cu bolile și dăunătorii. Bolile care apar la cactuși sunt de obicei produse de diverși ciuperci microscopice, care determină putrezirea umedă sau uscată a plantelor și de obicei apar în condiții de umiditate excesivă, putând să distrugă părți ale plantei sau chiar a întregii plante.

Plantele atacate le vom îndepărta dintre cele sănătoase. Dacă putrezirea nu este totală vom elimina prin tăiere părțile atacate până ajungem la țesuturile sănătoase. Răniile le vom dezinfecta cu alcool și le pudrăm cu o substanță fungicidă, după care le punem la un loc nu foarte cald, la umbră, până la cicatrizerea totală a răniilor.

Ca metode de combatere și prevenire putem aplica udări, prăfuiri, stropiri cu substanțe fungicide ca: Zineb, Captadin, Fundazol sau chiar Sulf muiabil, Sulfat de cupru etc.

Dăunătorii cei mai frecvenți care apar sunt: acarienii; diferiți păduchi lânoși, pâsloși. Aceștea sunt foarte periculoși deoarece în câteva zile pot contamina întreaga colecție. Chiar dacă stropim cu insecticid, aceștea vor apărea din nou din generația a doua de ouă depuse anterior. De aceea se recomandă stropiri periodice de combatere și prevenire. Atacă în general părțile fragede ale plantei, prin înțepare sugând seva plantelor. Celulele în urma înțepării se usucă, planta arătând ca arsă, și se oprește din dezvoltare.

Dintre substanțele insecticide folosite amintim acaricidele Neoron, Plietran; insecticidele Sinoratox, Carbetox, Decis etc.

Se pot folosi și alte substanțe de combatere dar intotdeauna numai în concetrația indicată de producător. Neapărat se vor respecta normele de protecție a muncii folosind ochelari de protecție, halat, mănuși. Să nu uitați niciodată că aveți de lucru cu otrăvuri ! Respectați normele de protecție !

Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare
http://www.aztekium.ro

Adresa paginii:
http://www.aztekium.ro/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=30