Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colecționari
. In memoriam
. Expoziții
. Băișoara
. Premiații asociației
. Linkuri

Ofertele de semințe ale membrilor

Newsletter Aztekium

Revista asociației

Discuții despre cactuși și viața asociației

Foto

Cactușii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactușilor
. Convenția CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactușii ?
. Primi pași
. Îngrijirea cactușilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulțirea cactușilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozități
. Aclimatizarea cactușilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare și uscare
. Cactusii și compostul
. Inteligența plantelor(pdf)
. O înflorire neobișnuită
. Un colț cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecție de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânțarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II

Vânzări, cumpărări


Primii pași

Sfaturi pentru iubitorii de cactuși

ing.I.Lörincz

Baia Mare


PRIMII PAȘI ÎN ÎNGRIJIREA CACTUȘILOR

Cactușii au cerințe aparte față de celelalte plante.

Dacă ne cumpărăm cactuși și dorim să ne ocupă de ei este mai bine să uităm tot ce am învățat pînă acum despre îngrijirea plantelor. Chiar dacă am cumpărat un cactus înflorit asta nu înseamnă că planta esta sănătoasă iar dacă în timpul iernii cumpărăm o plantă frumoasă în plină dezvoltare, nu este sigur că va rezista iernatului. Oriunde cumpărăm cactuși este indicat ca aceștea să aibă denumirea pe ambalajul plantei (pe ghiveci sau o etichetă în ghiveci). Dacă cumpărăm plante de la colecționari care se ocupă și de înmulțirea cactușilor avem avantajul de a obține și informații despre creșterea corectă a acestora. Ne vor da sfaturi referitoare la creșterea și îngrijirea cactușilor. Dacă îi cumpărăm din florării, nu întotdeauna vom primii și cele mai bune sfaturi legate de modul de îngrijire a acestor plante.

Ce reguli să urmărim dacă dorim să cumpărăm o plantă?

  • să ne uităm cu atenție dacă planta nu se clatină în ghiveci.
  • coletul plantei, zona în care se cicirc;ntâlnește rădăcina cu baza tulpinii, zona cea mai sensibilă a plantei, să nu aibă pete brune, umede sau moi, să nu prezinte urme de putrezire .
  • să urmărim existența unor dăunători. Păduchii lânoși se pot ascunde între areolele plantei, păianjenul roșu, minuscul, produce înțepături mărunte pe corpul plantei.
  • la bază plantele se suberifică, datorită vârstei sau condițiilor necorespunzătoare. Să nu confundăm aceste zone cu zone putrezite, înmuiate, care apar pe plantele bolnave. O plantă bolnavă poate în scurt timp infecta celelalte plante.
  • să nu cumpărăm plante care au o creștere prea intensă, sunt etiolate (alungite). Asemenea plante au fost ținute în condiții impropri (lumină insuficientă, căldură excesivă, udări prea dese în timpul ierni).Vârful alungit este fragil, predispus la atacul dăunătorilor și la boli, sensibil la arsuri dacă este scos la soare.
  • în funcție de anotimp cactușii arată diferit. Aspectul lor diferă de la un anotimp la altul fapt de care trebuie să ținem cont. Primăvara se observă pornirea în vegetație prin deschiderea la culoare a vârfului plantei. Vara , corpul plantei este uniform dezvoltat, apar țepi tineri într-un ritm intens , apar muguri florali.Toamna se încetinește ritmul de creștere, plantele par obosite. Iarna se produce o oarecare deshidtratare a plantelor datorită lipsei de apă și a temperaturii scăzute.
  • să nu cumpărăm cactuși doar pentru că sunt înfloriți. Florile nu întotdeauna sunt adevărate. Se practică de către comercianți, din păcate, ornarea plantelor cu flori artificiale prin diverse metode . Îndepărtarea acestora este anevoioasă și poate produce răni grave plantei care îi vor strica aspectul, aceste răni fiind și posibile porți de infecții.
PRIMII PAȘI PENTRU PĂSTRAREA PLANTELOR PROASPĂT CUMPĂRATE

Să încercăm să asigurăm cactușilor proaspăt cumpărați aceleași condiții sau măcar apropiate de cele în care au fost cultivați până în momentul cumpărării. Să căutăm un loc luminos, dar nu în soare direct, în spatele sticlei sau sub acesta. Cactușii nu rezistă la soare direct, numai după ce sau obișnuit cu acesta. Sub protecția sticlei, temperatura ce se va acumula poate fi foarte mare, ceea ce poate provoca arsuri plantelor, mai ales la cele care nu au fost în prealabil obișnuite cu aceste condiții. Dacă locul în care așezăm plantele este la soare direct, timp de cîteva zile acestea trebuie protejate cu folii, fâșii de hârtie sau prin văruirea sticlei.

Iarna le păstrăm la răcoare și nu le udăm.

Vara să udăm conform cerințelor plantei. La temperaturi foarte ridicate plantele pierd multă apă și se opresc și din creștere.

În condițiide iluminat natural insuficient, putem recurge la iluminarea artificială. Dacă planta primește prea puțină lumină se etiolează, iar în anul următor va înflori mai puțin sau chiar deloc.

Plantele bolnave sau atacate de dăunătorile le punem separat, le tratăm și doar după ce au ajuns sănătoase le așezăm alături de celelalte plante.



Imprimă  Imprimă





Copyright Asociația Aztekium Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare Toate drepturile rezervate.

Publicat la data de: 2007-11-20

[ Înapoi ]