Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colecționari
. In memoriam
. Expoziții
. Băișoara
. Premiații asociației
. Linkuri

Ofertele de semințe ale membrilor

Newsletter Aztekium

Revista asociației

Discuții despre cactuși și viața asociației

Foto

Cactușii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactușilor
. Convenția CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactușii ?
. Primi pași
. Îngrijirea cactușilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulțirea cactușilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozități
. Aclimatizarea cactușilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare și uscare
. Cactusii și compostul
. Inteligența plantelor(pdf)
. O înflorire neobișnuită
. Un colț cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecție de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânțarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II

Vânzări, cumpărări


Udarea

Sfaturi pentru iubitorii de cactuși



ing.I.Lörincz

Baia Mare



APA DE UDARE

Dacă folosim apa de la robinet vom ține cont de faptul că acesta conține mult clor și săruri. O putem folosi dar indicat ar fi ca înainte de folosire să o fierbem și/sau să o lăsăm la temperatura camerei timp de cel puțin 24 de ore. Vom avea surpriza ca pe fundul vasului să găsim precipitate sărurile din apa noastră. Dacă udăm cu apa rece, direct de la robinet, aceste săruri vor ajunge pe sol, și la baza plantei se vor acumula sub forma unei cruste galben- albicioase, facând necesară transplantarea plantei.

Apa de ploaie colectată ar fi bună pentru udat, dar datorită poluării din orașele noastre conține prea multe substanțe chimice nocive, dăunătoare și plantelor noastre, deci nu o vom folosi.

CUM SĂ UDĂ? CUM SĂ UDĂM ?

Cactușii în cultură nu suferă de obicei din cauza uscăciunii, a secetei ci mai degrabă din cauza udărilor excesive. Un cactus va rezista mult mai bine la uscăciune decât la prea multă umiditate. Cantitatea apei de udare și frecvența udărilor este hotărâtoare pentru asigurarea necesarului de apă pentru cactuși.

Necesarul de apă depinde de mai mulți factori:

  • locul în care avem plante
  • temperatura mediului
  • iluminarea naturală
  • solul
  • anotimpul în care ne aflăm.

Câteva sfaturi când și cum se fac udările:

  • să nu udăm prea des, mai bine mai rar dar abundent. Cu cât locul în care se află plantele este mai răcoros cu atât vom uda mai rar.
  • cu cât solul conține mai multă turbă cu atât vom uda mai rar, deoarece acesta funcționeză ca un burete, absoarbe și păstrează apa timp mai îndelungat ca și un sol nisipos sau granulat.
  • este important să ținem cont de starea anuală a plantelor. Iarna, în perioada de repaus să nu udăm de loc. Dacă plantele se zbârcesc, se deshidratează prea tare și dorim să le udăm o vom face cu cantități mici de apă, dar numai în zilele însorite când temperatura este mai ridicată și pe cât posibil dimineața pentru ca până seara solul să se usuce. În această perioadă plantele nu au voie să pornească în creștere. Ne având suficientă lumină plantele se etiolează; vârful plantei devine verde deschis, uneori albicios, se alungește, apar țepi scurți, subțiri așezați la distanță mare una de alta. Această deformare planta nu o va putea corecta niciodată. Primăvara când au tot mai multă lumină naturală, plantele pornesc în creștere, în vârf apar areole cu țepi noi bine proporționați, își refac încet rezervele de apă. Vom administra apa cu grijă în cantități mici, până când planta își reface rezerva necesară după care vom administra udări abundente. Nu vom uda în zilele înnorate și mai reci.
  • din aprilie – mai până în septembrie vom uda periodic plantele, ele aflându-se în faza de creștere, dezvoltare, multe din ele în perioada de înflorire. In această perioadă au nevoie de mai multă apă dar solul nu trebuie să fie tot timpul umed. După o udare abundentă vom lăsa solul să se usuce și numai după aceea vom uda din nou. Să ținem cont de faptul că ghivecele din plastic păstreză mai mult timp umezeala decât cele din ceramică.
  • vom evita să udăm în zilele înnorate și răcoroase, udând doar în zilele însorite, pe cât posibil dimineața și nu pe soare puternic. Dacă în timpul verii temperatura pe zi depășește timp mai îndelungat 35°C, și nu coboară noaptea sub 20°C plantele se vor opri din creștere, reluându-și creșterea doar după ce temperaturile au devenit optime dezvoltării lor.
  • toamna, din septembrie vom reduce frecvența și cantitatea udărilor, pregătind plantele să se oprească din creștere, favorizând maturizarea țesuturilor formate în timpul verii și călirea plantelor, făcându-le astfel capabile să intre în repaus pentru iernare. Este foarte important ca în această perioadă plantele să beneficieze de lumină și aer curat, de modul în care pregătim plantele în această perioadă depinzând reușita iernării. In perioada iernării, cea de repaus, plantele ajunse la maturitatea de înflorire își formează în interiorul plantei mugurii florari care vor înflorii în vara următoare.

Secretul ca plantele noastre să înflorească este păstrarea lor iarna la răcoare, într-un loc uscat fără a le uda, plantele fiind în repaus

Pe cât posibil când udăm să nu ajungă apă pe plante.

Dacă dorim să le spălăm de praful ce s-a acumulat pe ele vom folosi doar apă curată, la temperatura mediului și vom face această lucrare doar în zilele însorite, dimineața astfel ca apa să se usuce de pe suprafața plantelor până deseara, mai ales de pe plantele acoperite cu puf sau păr.

Dacă udăm solul de la suprafața ghiveciului, apa, și sărurile ce se dizolvă vor curge la baza ghiveciului, iar odată cu apa în exces vor părăsi solul din ghiveci, devenind nefolositoare plantelor. Dacă udăm plantele prin absorbție, adică punem apa în vasul de sub ghiveci, apa prin capilarele solului va urca la suprafață, ducând cu ea și sărurile dizolvate, care ajunse la suprafață se vor cristaliza devenind greu accesibile plantelor. Ținând cont de aceste fenomene este bine să alternăm udările, de jos și de sus, cel mai important fiind ca solul în urma udării să fie suficient de ud pentru ca plantele să-și poată absorbi apa și sărurile minerale necesare dezvoltării lor fără însă a fi în permanență ud.

Plantele care provin de pe malul mării sau din zonele montane au nevoie de aer umed. Această cerință o putem realiza prin pulverizări fine cu apă. Prin aceste pulverizări vom diminua și cantitățile de apă ce o vor evapora plantele în perioada de vară.



Imprimă  Imprimă





Copyright Asociația Aztekium Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare Toate drepturile rezervate.

Publicat la data de: 2007-11-20

[ Înapoi ]