Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colecționari
. In memoriam
. Expoziții
. Băișoara
. Premiații asociației
. Linkuri

Ofertele de semințe ale membrilor

Newsletter Aztekium

Revista asociației

Discuții despre cactuși și viața asociației

Foto

Cactușii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactușilor
. Convenția CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactușii ?
. Primi pași
. Îngrijirea cactușilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulțirea cactușilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozități
. Aclimatizarea cactușilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare și uscare
. Cactusii și compostul
. Inteligența plantelor(pdf)
. O înflorire neobișnuită
. Un colț cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecție de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânțarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II

Vânzări, cumpărări


Transplantarea

Sfaturi pentru iubitorii de cactuși


CÂND SĂ TRANSPLANTĂM CACTUȘII ?

O creștere și dezvoltare a plantelor o putem obține prin transplanterea periodică.

Câteva sfaturi când să se facă transplantarea :

  • este suficient să transplantăm la 2 – 3 ani; la plantele cu creștere intensivă se poate și mai des; perioada optimă pentru transplantare este primăvara, după ce plantele au pornit în creștere, vara dacă este necesar sau toamna în cazuri speciale cu condiția ca plantele să aibă suficient timp de pregătire pentru iernat.
  • dacă pe suprafața solului sau pe partea inferioară a plantelor apar depuneri de săruri, alge sau mușchi.
  • dacă împotriva condițiilor prielnice plantele nu cresc; în acest caz rădăcina trebuie examinată, acesta putând fi atacată de dăunători sau dacă n-a fost de mult timp transplantată poate fi prea deasă, în acest caz fiind incapabilă de a-și îndeplini funcția de absorbție; în cazul unui atac puternic al unui dăunător care provoacă distrugerea unei porțiuni a rădăcinii, porțiunnea respectivă se va îndepărta, până la zona ne atacată sau se poate îndepărta întreaga rădăcină, dezinfectând locul tăierii cu alcool sanitar după care vom lăsa rana să se cicatrizeze cîteva zile punând planta la un loc uscat, urmând a trata planta ca pe un butaș.

CE FEL DE GHIVECE FOLOSIM ?

Ghivecele ceramice.

  • datorită porozităților permit circulația apei și a aerului, astfel că solul trebuie udat mai des fiindcă se usucă mai repede; sărurile din sol, dizolvate în apă se vor aduna în apropierea peretelui vasului, zonă în care vor abunda și rădăcinile plantei; dacă nu udăm la timp, prin uscarea ghiveciului se usucă și rădăcinile iar la o nouă udare planta trebuie să-și dezvolte alte rădăcini; sunt casante, greu de dezinfectat deoarece în porii lor rămân sporii ciupercilor sau ouăle dăunătorilor.

Ghivecele de plastic

  • solul în aceste ghivece se usucă mai greu, trebuie udat mai rar; există pericolul ca apa să persiste în exces; sărurile în balotul de pământ rămân distribuite mai uniform, la fel și rădăcinile dar solul nu este atât de bine aerat; nu sunt casante, se dezinfectează mai ușor și mai sigur, se spală cu ușurință.

Indiferent din ce material alegem ghivecele acestea trebuie să fie găurite pentru a permite excesului de apă să se scurgă iar forma lor să fie în concordanță cu necesitățile plantei. Pentru plantele cu rădăcină pivotantă vom alege ghivece mai adânci iar pentru cele cu rădăcini subțiri, dispuse la suprafața solului mai joase și mai late, diametrul lor fiind obligatoriu mai mare ca și al plantei.

CUM PROCEDĂM CÂND TRANSPLANTĂM CACTUȘII

Întrebarea care se pune întotdeauna înainte de a transplanta un cactus este cum să îl prindem ? Cum să îl scoatem din ghiveci ?

Înainte de transplantare să ne uităm atent la spinii plantei, dacă aceștea sunt subțiri sau cu cîrlig în vârf. Dacă corpul plantei este mai moale vom avea grijă să nu rănim planta când o scoatem din ghiveci. Cel mai bine este să folosim mănuși dar atenție, spinii tari și lungi pot străpunge chiar și mănușile. Persoanele cu experiență folosesc mănuși doar în cazuri rare ! Dacă totuși ne-am înțepat, să avem grijă să scoatem spinii și să dezinfectăm locul cu alcool. Circulă idei preconcepute, false, cum că spinii ar fi veninoși, acest lucru însă nu este adevărat. Uneori locul înțepături se poate infecta dar nu din cauza că spinii ar fi veninoși, ci din cauza impurităților și a substanțelor cu care au fost tratate în prealabil plantele.

Pentru scoatera plantelor care au un înveliș de sipni mai tare putem folosi pe lângă mănuși bucăți de polistiren cu care vom prinde plantele, având grijă să nu le strângem prea tare pentru a nu le rupe spinii. După ce am prins planta, o vom răsturna, cu ghiveciul în sus și vom lovi ușor fundul ghiveciului de câteva ori, fără a-l sparge, până când balotul de pământ se va desprinde. Dacă diametrul plantei este mai mare decât planta putem lovi ușor și marginea ghiveciului. Înaninte de a încerca scoaterea plantei din ghiveci este bine să udăm balotul de pământ și să îl lăsăm un pic de timp pentru ca apa să înmoaie legăturile rădăcinii de peretele ghiveciului. Dacă nu putem nici cum scoate plante vom fi nevoiți să spargem ghiveciul, având însă grijă să nu rănim planta.

<Înainte de plantare vom examina atent rădăcina plantei, dacă nu sunt atacate de dăunători, uscate sau putrezite. Aceste porțiuni le vom tăia până în dreptul rădăcinilor apte. Vom îndepărta întregul balot de pământ, consumat deja de plantă. Pământul din ghiveci nu îl vom amesteca nici odată în amestecul de pământ proaspăt.

Este indicat dezinfectarea rădăcinilor prin prăfuire sau îmbăiere cu fungicide și insecticide specifice cactușilor. Dacă rădăcinile au fost tăiate, vom lăsa răniile produse să se cicatrizeze câteva zile, după care le dezinfectăm și punem planta într-un sol uscat. Dacă rădăcinile sunt sănătoase este suficient îndepărtarea balotului vechi de pământ și se poate recurge la plantare.

Pregătim noul ghiveci, care în prealabil a fost spălat, dezinfectat. Pe fundul vasului așezăm o bucățică de ceramică sau pietriș pentru a preveni înfundarea orificiului de scurgere a apei.

Amestecul de sol va fi puțin umed sau aproape uscat, rădăcinile fiind foarte sensibile la umiditate în timpul transplantării. Punem amestec până la mijlocul ghiveciului sau până unde ajung rădăcinile plantei în ghiveci, așezăm planta în poziția în care dorim să rămână după plantare și pe lângă ea punem cu grijă amestecul de pământ tasându-l cu ajutorul unui bățișor pentru ca acesta să intre și printre rădăcini, având grijă să nu le rănim. Plantarea se va face numai până la nivelul la care a fost planta plantată anterior. La suprafața ghiveciului se pote pune pietriș care va împiedica rasărirea buruienilor și va păstra umed solul mai mult timp. Contrar modului de plantare a altor plante, cactușii nu se udă nici odată după transplantare, ci se lasă câteva zile uscați după care se udă cu atenție. Plantele proaspăt plantate le vom așeza într-un loc semiumbros, nu în soare direct. Peste câteva zile le putem așeza înapoi la vechiul lor loc.Imprimă  Imprimă

Copyright Asociația Aztekium Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare Toate drepturile rezervate.

Publicat la data de: 2007-11-20

[ Înapoi ]