Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colecționari
. In memoriam
. Expoziții
. Băișoara
. Premiații asociației
. Linkuri

Ofertele de semințe ale membrilor

Newsletter Aztekium

Revista asociației

Discuții despre cactuși și viața asociației

Foto

Cactușii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactușilor
. Convenția CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactușii ?
. Primi pași
. Îngrijirea cactușilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulțirea cactușilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozități
. Aclimatizarea cactușilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare și uscare
. Cactusii și compostul
. Inteligența plantelor(pdf)
. O înflorire neobișnuită
. Un colț cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecție de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânțarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II

Vânzări, cumpărări


Înmulțirea cactușilor


Sfaturi pentru iubitorii de cactuși

ing. I.Lörincz
Baia Mare


ÎNMULȚIREA CACTUȘILOR

  1. Din semințe: in urma polenizării florilor se formează fructele care de regulă conțin semințe. Într-un vas curat se așează un sol bine dezinfectat, fin granulat, peste care se vor așeza semințele care nu se vor acoperi cu sol, eventual se vor tasa ușor. Solul semănat se umezește, vasul se acoperă și se așează la loc luminos. Temperatura optimă pentru răsărire este de 20 – 25°C, puțin mai scăzută în timpul nopții. După 4 – 14 zile vor răsări tinerele plăntuțe. Vom avea grijă ca solul să fie în permanență umed (nu ud). Le vom obișnui cu aerul exterior numai când au câteva areole cu spini, pâna atunci le ținem acoperite. Când au ajuns la dimensiunea unui bob de mazăre (aproximativ după un an de la semănare) le vom repica, adică transplanta într-un alt vas, la distanța de 2 - 3 cm între ele. Le vom pune la loc luminos dar nu la soare direct și le vom uda ori de câte ori este nevoie, chiar și iarna, plantulele fiind încă prea mici și pierd repede apa prin evapotranspirație.
  2. Din lăstari: unele plante odată cu creșterea lor produc și lăstari, ramuri laterali care de multe ori își formează rădăcini chiar pe planta mamă. Ajunse pe sol acești lăstari își dezvoltă rădăcinile și pot forma așa zisele colonii sau pernițe. Lăstarii luați de la planta mamă, când sunt destul de mari, îi putem înrădăcina obținând o altă plantă, solitară la început, care la rândul ei va lăstării. La îndepărtarea lăstarilor de pe planta mamă vom urmări ca suprafața de tăiere să fie cât mai mică. Instrumentele de tăiere (lamă, bisturiu, cuțit ascuțit) le vom dezinfecta cu alcool sanitar în prealabil. Planta mamă nu o vom uda, având grijă să nu ajungă apă pe tăietură până la cicatrizarea acesteia. Lăstarii, în funcție de mărimea tăieturii, se vor cicatriza la umbră, într-un loc aerat, câteva zile, fără a ajunge apă pe suprafața tăiată. După cicatrizare se vor planta într-un sol puțin mai nisipos până își vor face rădăcini. Procedeul se aplică doar vara
  3. Butășire: este operația de tăiere a ramurilor plantei, a vârfului de creștere, la dimensiuni diferite. Datorită multitudinii de forme ale cactușilor și acești butași vor avea forme diferite, respectiv obținerea lor este diferită. Tăind orizontal corpul plantei sau a ramurii, la câțiva centrimetri de vârf, partea superioară o vom folosi ca butaș. O ascuțim la bază ca pe un creion, cu un instrument steril, îl așezăm în poziție verticală la un loc umbrit dar nu răcoros, având grijă ca apa să nu ajungă pe suprafața tăiată. Se pot folosi diferite fungicide pentru combaterea ciupercilor și mucegaiului, dar prin utilizarea acestora se va micșora suprafața tăiată. Când suprafața tăiată s-a cicatrizat complect, după aproximativ două săptămâni, plantăm butașii într-un sol nisipos sau chiar în nisip sau perlit sau amestec de turbă cu una din componentele amintite. Experiența noastra ne-a arătat că butașii s-au înrădăcinat foarte bine pe un amestec de ½ părți de nisip și ½ părți turbă. După înrădăcinare butașul se plantează într-un sol pentru cactuși și sunt trecuți alături de celelalte plante. Aceste operațiuni se fac numai vara pentru ca plantele astfel obținute să se fortifice până la repausul de iarnă.
  4. Altoire: multe plante rare au un sistem radicular mai slab dezvoltat sau mai sensibil și de aceea necesită să fie altoite pe o altă plantă care îi va da substanțele minerale și apa necesară dezvoltării. Există creșteri în formă de creastă la unele specii (cristații) care de multe ori pot trăi și pe rădăcina proprie, însă se dezvoltă mult mai bine și sigur dacă sunt altoite. Formele colorate (clorofil- deficitare) care în loc de clorofilă conțin în corpul lor alți pigmenți, nu-și pot sintetiza prin fotosinteză hrana, trăiesc doar altoite pe un portaltoi care la asigură hrana.

CUM ALTOIM ?

Există mai multe metode de altoire și mai multe specii folosite ca portaltoi.

Pe o plantă columnară pe care o vom folosi ca portaltoi, executăm o secțiune orizontală la câțiva centimetrii de vârf, îndepărtând vârful plantei pe care îl vom volosi ca pe un butași. Pe suprafața tăiată vom observa vasele care conduc seva în plantă, dispuse în cerc. Vom tăia în jurul acestora marginea portaltoiului, ascuțindu-l. Când suntem gata cu aceste operații mai tăiem o foiță subțire de pe suprafața portaltoiului și o așezăm înapoi. Această foiță nu va permite uscarea viitoarei suprafețe de contact.

Planta pe care dorim să o altoim, un lăstar sau un vârf de creștere, o vom secționa orizontal, observând și la acesta sistemul de vase de conducere dispuse în cerc. Îndepărtăm foița protectoare de pe portaltoi și vom așeza pe suprafața acestuia altoiul având grijă ca cele două cercuri să vină în contact pe o suprafață cât mai mare. Vom presa puțin altoiul pe portaltoi pentru a scoate aerul dintre cele două suprafețe și vom fixa altoiul cu un sistem de fixare. Cel mai simplu este folosirea elasticului pentru borcane care se trece peste altoi și pe sub ghiveciul portaltoiului. După fixarea altoiului pe portaltoi, le vom așeza la loc umbrit, la căldură. La udare vom avea grijă ca apa să nu ajungă pe suprafețele tăiate. Le lăsăm astfel fixate timp de 10-14 zile, după care îndepărtăm elasticul. Peste câteva săptămâni se poate observa dezvoltarea altoiului. Dacă altoire a reușit!

Plantele altoite, iarna le vom ține la o temperatură de 15 -18°C și le vom uda periodic

Altoirea o vom face numai vara la o temperatură de 20 -25°C și numai pe portaltoi deja porniți în creștere.

În cazuri excepționale, pentru a salva o plantă, putem recurge la altoire în orice anotimp, dacă avem portaltoi în creștere dar rezultatul este nesigur chiar dacă asigurăm condiții similare celor din vară

Operațiunile de înmulțire necesită multă experiență și îndemânare. Pentru a obține rezultate satisfăcătoare este bine ca înainte de a începe această activitate să învățăm modul de cultivare a plantelorImprimă  Imprimă

Copyright Asociația Aztekium Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare Toate drepturile rezervate.

Publicat la data de: 2007-11-20

[ Înapoi ]