Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colecționari
. In memoriam
. Expoziții
. Băișoara
. Premiații asociației
. Linkuri

Ofertele de semințe ale membrilor

Newsletter Aztekium

Revista asociației

Discuții despre cactuși și viața asociației

Foto

Cactușii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactușilor
. Convenția CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactușii ?
. Primi pași
. Îngrijirea cactușilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulțirea cactușilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozități
. Aclimatizarea cactușilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare și uscare
. Cactusii și compostul
. Inteligența plantelor(pdf)
. O înflorire neobișnuită
. Un colț cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecție de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânțarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II

Vânzări, cumpărări


Aloe variegata


Regina colecției mele !


Era în vara anului 2000, când, împreună cu prietenul meu Adrian Borza, am fost în prima mea vizită la István Lörincz, pentru a mă înscrie în asociație și pentru a-i vzita colecția. Dintre multele plante alae colecției, am rămas impresionat de o specie de Aloe, care avea o formă și un aspect mai deosebit. Mi s-a spus că se numește Aloe varigata. În toamna acelui an, am putut să achiziționez un exemplar, de la târgul de catuși, despre care am aflat ulterior că provenea de la domnul Nevezi, pe care am avut marea plăcere de al cunoaște personal.

În cele ce urmează am să încerc să fac o succintă prezentare a speciei.Aloe variegata
Aloe variegata

Aloe variegata, face parte din familia Liliaceae, mai cunoscută fiind sub alte sinonime: Aloe punctata sau Aloe tieger(,em>Aloe tigru ), în cărțile de specialitate germane, sau Haw. A. Ausana Dinter.

Plantă de talie mică, 25 - 30 cm înălțime, cu frunze cărnoase de culoarea verde lucios, cerate, de 10 - 15 cm lungime, cu benzi transversale albe, concave, ascuțite spre vîrf, pe margini cu dinți fini de coloarea albă. Funzele cresc etajate, suprapuse în număr de câte trei, privite de sus, dispuse una fața de cealaltă la un unghi de 120°, rotindu-se în jurul „axului central” al plantei în sens orar. Frunzele sunt păstrate până la partea de jos a plantei, nu se pierd prin uscare la fel ca la alte specii de aloe.

Florile sunt roșii (scarlat roșu) susținute de tulpini florale de 15 - 20 cm înălțime, perioada de înflorire fiind primăvara. Pentru obținerea de semințe avem nevoie de două plante (clone diferite), înflorite în același timp și se realizează polenizare încrucișată.

Cultura: este o plantă de apartament foarte ușor de întreținut, solul necesar un sol normal bogat în humus, cu adaos de substrat mineral, eventual cu adaos de argilă. Se poate planta și în grădină dar ferită de razele directe ale soarelui. Se udă numai când pământul din ghiveci s-a uscat. Trebuie avut grijă să se asigure un drenaj bun al ghiveciului prentru a preveni umezeala excesivă, pentru a preveni putrazirea rădăcinii. În perioada ierni se păstrează în încăperi unde temperatura nu scade sub 10°C, eventual pe pervazul geamului, pentru a primi suficientă lumină.

Aloe variegata
Aloe variegata cu tijã floralã

Înmulțire:se poate realiza din emințe, însămânțate proaspet. Vegetează aprope toate pe un sol alcătuit din pământ de frunze amestecat cu nisip. Plantulele răsărite au caracteristică dungile albe orizontale. Se pot înmulți din lăstari, apăruți la baza plantei, care se desfac primăvara la transplantare.

Planta este cunoscută ca fiind cea mai frumoasă din familia Aloe. Planta mea având 45 cm înălțime, pe spirală a ajuns la al treilea „etaj”, adică are două rotații complete și una jumătate în jurul axei centrale. Înflorește în fiecare an în perioada ianuarie – martie. Anul trecut a avut o tilă florală de 30 cm, pe care au fost 26 de florincare s-au deschis pe rând pe parcursul a trei săptămâni, fiind o splendoare așa cum îi șade bine unei „REGINE”Onișor-Eftimei Ionescu
Baia Mare, 2008
Imprimă  Imprimă

Copyright Asociația Aztekium Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare Toate drepturile rezervate.

Publicat la data de: 2009-01-07

[ Înapoi ]