Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colecționari
. In memoriam
. Expoziții
. Băișoara
. Premiații asociației
. Linkuri

Ofertele de semințe ale membrilor

Newsletter Aztekium

Revista asociației

Discuții despre cactuși și viața asociației

Foto

Cactușii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactușilor
. Convenția CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactușii ?
. Primi pași
. Îngrijirea cactușilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulțirea cactușilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozități
. Aclimatizarea cactușilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare și uscare
. Cactusii și compostul
. Inteligența plantelor(pdf)
. O înflorire neobișnuită
. Un colț cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecție de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânțarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II

Vânzări, cumpărări


După cactuși prin Brazilia


Itinerar brazilian

28 aprilie 2008

Am luat hotărârea ca în toamna acestui an să vizităm, împreună cu Wolfgang Gemmlich și Stanilslav Stuchlik, statul Rio Grande do Sul din sudul Braziliei, cu eventuale escapade în Uruguay sau Argentina, pentru a căuta locurilor de origine a genului Notocactus.

Echipa inițială
Wofgang Gemmrich Csaba I. Kádár Stanislav Stuchlik


4 iunie 2008

Am fixat data plecării pentru ziua de 20 octombrie 2008. Programul inițial:

20 octombrie 2008, Viena - Milano - Sao Paolo - Porto Alegre
18 noiembrie 2008, Porto Alegre - Sao Paolo - Milano - Viena


Zona planificată de a fi vizitată

7 iunie 2008

Am reușit sa - mi cumpăr pe internet, la un preț foarte rezonabil biletele de avion pe ruta Viena - Milano - Sao Paolo - Porto Alegre, pentru cursele companiei aeriene austriace Austria Airlines și TAM. Colegii ș-au luat bilete pe ruta Frankfurt - Sao Paolo - Porto Alegre pentru cursele Lufthansa și TAM, urmând să ne întâlnim la Sao Paolo. Cursa mea ajunge la Porto Alegre în data de 20 octombrie la miezul nopții, urmând să-mi aștept colegii care vor sosi după masa la 14.05.

11 august 2008

Sunt înștiințat de către agenția de turism că se modifică orarul curselor astfel eu plec mai târziu. Înseamnă că ajung doar pe data de 21 octombrie la Sao Paolo. Este o bucurie pentru mine, ne întâlnim cu colegii la Sao Paolo și mergem împreună la Porto Alegre.
Între timp și colegii primesc înștiițare, și cursele lor se modifică. Se schimbă din nou planificarea!. Colegii ajung mai repede la Porto Alegre, ei trebuie să mă aștepte o zi.

18 august 2008

Fac vaccinarile obligatorii și cele recomandate (Hepatis A, Hepetitis B, malarie etc.)

4 septembrie 2008

Reușesc să prind un post de radio pe internet chiar din regiunea Rio Grande do Sul. Este foarte bine, mă ajută la acomodarea cu limba braziliană!.

1 octombrie 2008

Viața se desfășoară cu toate plăcerile și imprevizibilitățile ei. Din motive neprevăzute Wolfgang Gemmlich trebuie să renunțe la călătorie. Rămânem doar doi protagoniști:Stanilslav Stuchlik și eu. Ne-am bazat pe experiența lui Wolfgang care a fost de 9 ori Brazilia și ar fi trebuit să fie ghidul nostru. Planul trebuie din nou refăcut. Stanislav și Wolfgang au planificat să rămâna șase saptămâni, eu doar patru. Stanislav nu rămâne singur încă două săptămâni iar eu nu pot rămâne mai mult de patru. Trebuie să-și modifice data întoarcerii. Ținem zilnic legătura pentru întocmi un nou traseu care să cupirndă cât mai multe regiuni. Am reușit sa schimbăm și mașina rezervată pe una mai mică.

15 octombrie 2008

Am definitivat traseul. Am reușit stabilirea de contact la sfârșituri a trei săptămâni cu colecționari locali care ne vor ajuta cunoștințele lor locale.Traseul care urmează a fi parcurs22 octombrie 2008

Întâlnirea la aeroportul a reușit. Am fost întrebați la controlul de pașapoarte de scopul vizitei: recreere sau cautare de cactuși!. Am răspuns că venim să căutăm cactuși.

30 octombrie 2008

Vizităm Colonia Itapua de lângă Porto Alegre. Aici am găsit primul cactus. Este Notocatus arechavaletea var. alacriportanus pe care l-am observat la marginea unor deșeuri de construcți.
Primul cactus l-am gasit
printre deseuri

5 noiembrie 2008

Ajungem la Santana do Livramento unde am planificat să rămânen 3 - 4 zile. Am reușit să găsesc un Internet Cafe care și funcționează. Pot lua legătura cu cei de acasă.
Programul este foarte aglomerat. Deșteptare, un mic dejun rapid și afară pe platou. După intoarcere seara un duș, masă prelucarea informațiilor culese. Timpul este foarte scurt, pregtătrea materialelor pentru internet merge greoi dar mî străduiesc să țin la zi lista cu numerele KCS de pe site.


Din păcate vremea nu ține întotdeauna cu noi, la sfârșitul de săptămâna când ne-am întâlnit cu colegii brazilieni a plouat, dar totuși am reușit să fac câteva poze.
Am parcurs deja 2600 de kilometri, o performanță ținând cont de starea drumurilor. Mă întreb din ce cauză sunt atâtea gropi dacă pe aici nu ingheață niciodata. Un farmec aparte îl constituie drumurile de pământ mai ales la asfințit când numai ai cum să alegi între porțiunile rele și cele mai rele. Aceste drumuri sunt spălate de ploi iar camioanele fac urme adânci. Pe aceste drumuri întâlnești la 15 - 20 de minute o mașină. Înaintând spre sud, sud-est pe șoseaua principala asfaltată, pe un traseu de de 120 de kilometri am reușit să întâlnim doar 8 mașini. Am parcurs deja traseul Porto Alegre - Lejeado - Bage - Pinhero Machado -Acegua - Cacapava - Lavras - Minas do Camagua - Don Pedrito - Santana do Livramento.Împreună cu Stanislav Stuchlik6 noiembrie 2008

O înțelepciune: Cine nu suportă arșița să nu umble după cactuși!

Am reușit ieri să găsim Notocactus buiningii. A fost o surpiză plăcută pentru mine. Un alt "eveniment" a fost furnizat de Notocactus herteri, fa. pseudoherteri.

Notocactus buiningii Notocactus buinigii Notocactus herterii fa.
pseudoherterii


Am parcurs un traseu de 10 km de a lungul graniței cu Uruguay, pe care am făcut 14 traversări ilegale de graniță. Ajunși în localitatea uruguayană Masoner am vrut să intrăm în legalitate și ne-am prezentat la autorități pentru a cere viză de intrare în țară. Aici ne așteptau câteva surprize. Mie mi s-a acordat viza de intrare dar Stanislav în urmă cu patru ani a fost în Uruguay și la ieșire nu a mai solicitat viză de ieșire astfel că figura în evidență ca imigrant ilegal. Din fericire după achitarea unei "taxe" de 20 $ nu a mai fost găsit în evidență și a putut solicita viză de intrare. Vama s-a efectuat la vreo 10 km după intrarea în țară, fară incidente. De aici ne-am continuat drumul fără alte incidente. Am reușit să găsim o altă populație de Notocactus buiningii pe o pantă abruptă și populații de Notocactus bregmanianus.

8 noiembrie 2008

Azi am dat de o populație de Notocactus buiningii cu spini mai închiși la culoare. După căutări insistente am găsit și câteva exemplare de Frailea castanea. Într-o altă locație am găsit Notocactus orthacanthus și Notocactus rauschii.


Notocactus buiningiicu spini
inchiși la culoare
Notocactus orthacanthus Notocactus rauschii Frailea castanea


Mașina lăsată pe marginea drumului a atras atenția unei patrule a poliției care a păzit mașina închiriată până la întoarcerea noastră de pe dealuri. Pe când am ajuns știau deja cina a închiriat mașina, ne-au controlat toate actele, mai putin cele uitate la hotel, totul fiind în regulă la capitolul hârti. A urmat un control foarte riguros a tot ce se găsea în mașina. Au verificat pagina cu pagină notițele noastre, lucruriele personale. Aveam câteve pungulițe cu semințe pe care nu au știut unde să le pună. Le-am explicat într-un limbaj englezo-francezo-italiano-brazilian că suntem cercetători de cactuși, căutăm să protejăm pantele lor, cactușii, știm că este interzis a le scoate din pământ, noi urmărim să le re așezăm în sol pe cele accidental scoase de animale. Le-am explicat că ne-am interesat la oficialități înainte de a porni și am fost informați că semințe se pot culege și scoate din țară. După mai multe telefoane polițiști ne-au spus ca zona pe partea drumului pe care ne aflăm noi este considerată rezervație naturală și nu se pot nici semințe culege. Au manifestat înțelegere când le-am spus că noi nu aveam de unde ști acest lucru și luând în considerare faptul că nu aveam plante culese, ne-am primit actele înapoi.

9 noiembrie 2009

Azi ne-am reîntors în Uruguay pentru a căuta locul de origine al Notocactus bregmanianus, dar la locul indicat nu am reușit să găsim nici un exemplar. Am găsit insă Gymnocalycium uruguayense înflorit. Am continuat drumul la locul de origine Notocactus rutilans. Aici am avut noroc, am găsit o sumedenie de exemplare înflorite și am dat și de câreva exemplare de Notocactus roseiflorus.


Gymnocalycium uruguayense Notocactus rutilans Notocactus roseiflorus


Unul singur a fost înflorit dar și acesta a constituit o mare bucurie. La ieșire din Uruguay ne-am prezentat la oficialități pentru a cere viză de ieșire și preîntâmpina neplăceri în viitor.

10 noiembrie 2009

Azi am avut parte de o mare bucurie. Printre colecționarii brazilieni se răspândise stirea ca Notocactus clavescens nu mai există în natură. Noi am reușit să găsim trei exemplare superbe la locul indicat în compania câtorva exemplare de Gymnocalycium uruguayense, Cereus hildemanianus și Opuntia sp. acestea din urmă fiind foarte răspândiți în toată regiunea. Spre surpinderea noastră am dat și de o specie de Rhipsalis.


Notocactus calvescensOpuntia sp. Rhipsalis sp.


Am reușit din nou să întrăm în contact cu poliția. Am fost opriți pe șosea de mașina poliției și spre marea noastră surprinderea noastră s-a oprit și mașina care venea în urma din care a coborât un polițist înarmat cu o pușcă. De data asta am fost ne-am identificat în acompaniamentul armelor îndreptate asupra noastră. A urmat aceeași poveste ca și în ziua precedentă !. La despărțire polițiști au fost foarte amabili, ne-au recomandat un mic restaurant unde putem lua masa și au fost de acord și cu o poză comună, dar fără arme. Am găsit micul restaurant recomandat, am luat masa și ne-am reîntors. Ne-am mai oprit să mai facem câteva poze din mașină iar în fața noastră a oprit din nou mașina poliției cu tot arsenalul din dotare în funcțiune. Au coborât doi polițiști, pe unul din ei îl cunosteam deja din întâlnirea anterioare. De data asta ne-a rugat ca întorși în oraș să-l căutam pe jurnalistul local și să-i povestim cine suntem, de unde venim, pentru a putea da de știre în ziarul local de unde vin vizitatori în regiunea lor.
Analizând un pic evenimentele din cursul ultimelor zile am ajuns la concluzia că aceste controale se datorează faptului că ne aflam în zona de frontieră și probabil eram suspectați de contrabandă.

14 noiembrie 2008

Azi am ajuns în zona unde și are originea Notoacatus magnificus. Locul este foarte greu de accesat, fiind situat în vârful unui deal abrupt, stâncos împrejmuit de porțiune formată din bolovani și pietriș.


Am reușit să urcăm doar până aproape de vârf unde am găsit câteva plante căzute. Am făcut un popas unde am reușit sã-mi pun la punct notițele. Azi am reușit să înregistrez și numărul de colectare KCS 0331.


Csaba I. Kádár
Györújbarát, Ungaria
Octombrie, 2008


SursãImprimă  Imprimă

Copyright Asociația Aztekium Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare Toate drepturile rezervate.

Publicat la data de: 2009-02-11

[ Înapoi ]