Aztekium egyesület
. Az egyesület
. Alapítók
. Tisztségviselők
. Halottaink
. Dijazottak

Newsletter Aztekium

Foto

Csevegések kaktuszokról és az egyesület életéröl

Eladás, vásárlás

Kaktuszokrol röviden
. Mi a kaktusz ?
. Rendeleneségek
. Alkalmaszkodás
. Kaktuszok talaja
. Talaj keverékek
. Betegségek, kártevök
. Átültetés
. Szaporitás
. Magok tisztitása
. Oltás
. Oltási tehnikák
. Kaktuszok elnevezése
. Kaktuszok rendszertana

Cikkek, beszámolók
. A kaktuszok evolúciója
. Gyökerek megfertőzése
. Kaktuszlesen Braziliában
. Tillandsiákrol röviden
. Sziget látogatás

Üdvözöljük Egysületünk honlapján


Megtisztelve érezzük magunkat, hogy Ön az egyesületünk honlapjának látogatója.

Egyesületünk kapocs akar lenni azok számára akik kedvelik és gyûjtik a kaktuszokat és pozsgás növényeket.

Az Aztekium egyesület által szervezett programok célja a gyûjtõk közti kapcsolatok fejlesztése, a kaktuszok és pozsgások bemutatása, népszerûsítése.


Az egyesület vezetõségekaktuszKontakt: aztekium@ aztekium.ro
Tervezett programok

Elnöki köszöntő
 
Ez nagy megtiszteltetés es egyben felelősség is számomra, hogy elláthatom az egyesület elnöki teendőit.
Az Aztekium egyesület már több mint két évtizede tevékenykedik, fejlődik, egy közös szenvedélynek köszönhetően összetart egy nagyon változatos, színes társadalmi és felkészültségű társaságot.
Nem lesz könnyű túlszárnyalni azt, amit elődjeink elértek. Kötelességnek tekintem folytatni munkájukat. Sajnos a jelen helyzet egy korlátozásokkal tűzdelt világot eredményez, egy olyan világot, ahol a közvetlen emberi kapcsolatokat a megszorítások roncsolják és igyekeznek a mosolyt, ami a boldogság kifejezése, véka alá rejteni, megakadályozni, eltakarni az arcokról.
Figyelembe véve nagyszerű elődjeimet, mint Savu Mircea, Lőrincz István, és még jó pár gyűjtőtársat, úgy velem azt a mérhetetlen tapasztalatot, amit ők felhalmoztak, lehetetlen felülszárnyalni, de mint követőik, fel tudjuk használni, alkalmazni, folytatni tudjuk az életművüket.
Ígérhetem, hogy a legjobb tudásom szerint és nagy szeretettel állok e tisztség elé. Bizton állíthatom, hogy a vezetőség többi tagja is hasonló képen gondolkodik. Ismerem és tisztelem őket.
Az ők segítségével remélem sikerül összetartanunk az egyesület tagjait, mert, mint tudjuk, ez egy nemzetközi egyesület, vannak tagok közöttünk a világ minden részéről, úgy magyar, mint román, mint német és sorolhatnám tovább a nemzeteket.
Kiállításokat kell szervezni, minél többet, minél különbözőbb helyeken, alkalmakor, nem csak Szatmáron. Szerintem a kiállítás a kaktuszok, pozsgások és a növények leghatékonyabb népszerűsítési formája és egyidejűleg a kívülállók bepillantást nyerhetnek az egyesületi életbe. Bővíteni kell a kiállítások tartalmát bemutatókkal, nyitott beszélgetésekkel a tagok és a látogatók között, ahol a közönség plusz információkhoz juthat az érdeklődésével kapcsolatban.    
Régi nagy probléma és nem csak a mi egyesületünké az utánpótlás nevelése. Itt is nagy szerepe jut a kiállításoknak. Szervezni kell rövid játékos programokat, amelyek első sorban a gyerekeknek vannak szánva azzal a szándékkal, hogy sikerül bennük meggyökereztetni a kaktuszok, pozsgások iránti szenvedélyt, még ha ez a szenvedély csak évtizedek múlva fog teljességében kibontakozni.   
Fontos szerep az egyesületen belül a tagok közötti kapcsolat fenntartása. A legjobb és legkedveltebb módszer ennek az objektívnak a megvalósításához a rövid távú kirándulások és hosszabb távú találkozók szervezése, kihasználva a szigorítások megszakításait.
Az egyesület múltja a bizonyíték ezeknek a találkozóknak, kirándulásoknak a népszerűségéről és hasznosságáról.
Modern világunk és a technika biztosít számunkra lehetőséget találkozni az interneten, lehetőség, amit el kell fogadnunk a jövőben és ki kell használni teljességében. Tisztában kell lennünk azzal, hogy ez csupán egy hideg lehetőség, ami nem tudja biztosítani a közvetlen emberi kapcsolat közelségét, melegségét. Úgy vélem, hogy az emberi közelség az, ami biztosította az egyesület eddigi létét. Ez az az alap, amire a kollektív munka épül, amire alapult minden megrendezett program.
Nem mindenki tud részt venni a szervezésben, rendezésben, de a jelenléte biztosítja a kitűzött cél sikerét.
Bíztatni, tanítani és bátorítani akarjuk az új tagokat, megtartani és biztosítani az egyesület halhatatlanságát, hiszen sok szeretet és energia van abban, hogy eddig eljutottak/eljutottunk.

Kívánok minden gyűjtő társnak
 Boldog Új esztendőt!
Ördög Emese
       

ElnökMotto

"Nemo habet responsum verum, omnes autem potest accedere cum quidam!"

(anonymus)

Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság, Debrecen
. Bemutatkozó
. Debreceni hírlevelek

. Kaktusz - legek
. Növények mozgatása
. Oroszok és opuntiak
. Melocactus szigetek
. A kaktuszok ébredése

Székesfehérvári kaktuszgüjtők
. Bemutatkozó

Kaktusz nemezetségek
. Gymnocalycium

Tisztelet szellemében
. Kaktuszos élet jelesei I
. Kaktuszos élet jelesei II
. Kaktuszos élet jelesei III

A hét gyüjteménye


Tillandsia dorotheae

Gyűjtemények képekben
. Magán gyűjtemények