Aztekium egyesület
. Az egyesület
. Alapítók
. Tisztségviselõk
. Halottaink
. Dijazottak

Newsletter Aztekium

Foto

Csevegések kaktuszokról és az egyesület életéröl

Eladás, vásárlás

Kaktuszokrol röviden
. Mi a kaktusz ?
. Rendeleneségek
. Alkalmaszkodás
. Kaktuszok talaja
. Talaj keverékek
. Betegségek, kártevök
. Átültetés
. Szaporitás
. Magok tisztitása
. Oltás
. Oltási tehnikák
. Kaktuszok elnevezése
. Kaktuszok rendszertana

Cikkek, beszámolók
. A kaktuszok evolúciója
. Gyökerek megfertõzése
. Kaktuszlesen Braziliában
. Tillandsiákrol röviden
. Sziget látogatás

Üdvözöljük Egysületünk honlapján


Megtisztelve érezzük magunkat, hogy Ön az egyesületünk honlapjának látogatója.

Egyesületünk kapocs akar lenni azok számára akik kedvelik és gyûjtik a kaktuszokat és pozsgás növényeket.

Az Aztekium egyesület által szervezett programok célja a gyûjtõk közti kapcsolatok fejlesztése, a kaktuszok és pozsgások bemutatása, népszerûs?­tése.


Az egyesület vezetõségekaktuszKontakt: aztekium@ aztekium.ro
Tervezett programok

Elnöki köszöntõ
 
Ez nagy megtiszteltetés es egyben felelõsség is számomra, hogy elláthatom az egyesület elnöki teendõit.
Az Aztekium egyesület már több mint két évtizede tevékenykedik, fejlõdik, egy közös szenvedélynek köszönhetõen összetart egy nagyon változatos, színes társadalmi és felkészültségû társaságot.
Nem lesz könnyû túlszárnyalni azt, amit elõdjeink elértek. Kötelességnek tekintem folytatni munkájukat. Sajnos a jelen helyzet egy korlátozásokkal tûzdelt világot eredményez, egy olyan világot, ahol a közvetlen emberi kapcsolatokat a megszorítások roncsolják és igyekeznek a mosolyt, ami a boldogság kifejezése, véka alá rejteni, megakadályozni, eltakarni az arcokról.
Figyelembe véve nagyszerû elõdjeimet, mint Savu Mircea, Lõrincz István, és még jó pár gyûjtõtársat, úgy velem azt a mérhetetlen tapasztalatot, amit õk felhalmoztak, lehetetlen felülszárnyalni, de mint követõik, fel tudjuk használni, alkalmazni, folytatni tudjuk az életmûvüket.
Ígérhetem, hogy a legjobb tudásom szerint és nagy szeretettel állok e tisztség elé. Bizton állíthatom, hogy a vezetõség többi tagja is hasonló képen gondolkodik. Ismerem és tisztelem õket.
Az õk segítségével remélem sikerül összetartanunk az egyesület tagjait, mert, mint tudjuk, ez egy nemzetközi egyesület, vannak tagok közöttünk a világ minden részérõl, úgy magyar, mint román, mint német és sorolhatnám tovább a nemzeteket.
Kiállításokat kell szervezni, minél többet, minél különbözõbb helyeken, alkalmakor, nem csak Szatmáron. Szerintem a kiállítás a kaktuszok, pozsgások és a növények leghatékonyabb népszerûsítési formája és egyidejûleg a kívülállók bepillantást nyerhetnek az egyesületi életbe. Bõvíteni kell a kiállítások tartalmát bemutatókkal, nyitott beszélgetésekkel a tagok és a látogatók között, ahol a közönség plusz információkhoz juthat az érdeklõdésével kapcsolatban.    
Régi nagy probléma és nem csak a mi egyesületünké az utánpótlás nevelése. Itt is nagy szerepe jut a kiállításoknak. Szervezni kell rövid játékos programokat, amelyek elsõ sorban a gyerekeknek vannak szánva azzal a szándékkal, hogy sikerül bennük meggyökereztetni a kaktuszok, pozsgások iránti szenvedélyt, még ha ez a szenvedély csak évtizedek múlva fog teljességében kibontakozni.   
Fontos szerep az egyesületen belül a tagok közötti kapcsolat fenntartása. A legjobb és legkedveltebb módszer ennek az objektívnak a megvalósításához a rövid távú kirándulások és hosszabb távú találkozók szervezése, kihasználva a szigorítások megszakításait.
Az egyesület múltja a bizonyíték ezeknek a találkozóknak, kirándulásoknak a népszerûségérõl és hasznosságáról.
Modern világunk és a technika biztosít számunkra lehetõséget találkozni az interneten, lehetõség, amit el kell fogadnunk a jövõben és ki kell használni teljességében. Tisztában kell lennünk azzal, hogy ez csupán egy hideg lehetõség, ami nem tudja biztosítani a közvetlen emberi kapcsolat közelségét, melegségét. Úgy vélem, hogy az emberi közelség az, ami biztosította az egyesület eddigi létét. Ez az az alap, amire a kollektív munka épül, amire alapult minden megrendezett program.
Nem mindenki tud részt venni a szervezésben, rendezésben, de a jelenléte biztosítja a kitûzött cél sikerét.
Bíztatni, tanítani és bátorítani akarjuk az új tagokat, megtartani és biztosítani az egyesület halhatatlanságát, hiszen sok szeretet és energia van abban, hogy eddig eljutottak/eljutottunk.

Kívánok minden gyûjtõ társnak
 Boldog Új esztendõt!
Ördög Emese
       

ElnökMotto

"Nemo habet responsum verum, omnes autem potest accedere cum quidam!"

(anonymus)

Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság, Debrecen
. Bemutatkozó
. Debreceni hírlevelek

. Kaktusz - legek
. Növények mozgatása
. Oroszok és opuntiak
. Melocactus szigetek
. A kaktuszok ébredése

Székesfehérvári kaktuszgüjtõk
. Bemutatkozó

Kaktusz nemezetségek
. Gymnocalycium

Tisztelet szellemében
. Kaktuszos élet jelesei I
. Kaktuszos élet jelesei II
. Kaktuszos élet jelesei III

A hét gyüjteménye


Tillandsia dorotheae

Gyûjtemények képekben
. Magán gyûjtemények