Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colecționari
. In memoriam
. Expoziții
. Bãiºoara
. Premiații asociației
. Linkuri

Ofertele de semințe ale membrilor

Newsletter Aztekium

Revista asociaþiei

Discuþii despre cactuºi ºi viaþa asociaþiei

Foto

Cactuºii
. Genezã
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactuºilor
. Convenþia CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactuºii ?
. Primi paºi
. Îngrijirea cactuºilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pãmânt
. Înmulþirea cactuºilor
. Pregãtirea semintelor
. Iernare, boli, dãunãtori
. Curiozitãþi
. Aclimatizarea cactuºilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare ºi uscare
. Cactusii ºi compostul
. Inteligenþa plantelor(pdf)
. O înflorire neobiºnuitã
. Un colþ cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecþie de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însãmânþarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II

Vânzãri, cumpãrãri


10 greseli frecvente in cultura cactusilor


Liviu Jidoveanu

Bucuresti


Ca si in alte domenii, privind cultura cactusilor am observat ca „lumea” se ghideaza dupa zvonuri, actionand „din auzite” - probabil din comoditate, desi este simplu sa dai un search pe net si sa te informezi din surse autorizate.
M-am gandit sa usurez misiunea celor interesati enumerand cateva greseli frecvente in cultura acestor plante.


 
Astrophytum myriostigma, una din speciile
de cactusi fara spini ! foto: Bencze S.
Prima greseala
, destul de frecventa, este identificarea eronata, nu toate plantele suculente sunt cactusi (chiar daca au spini !) - confuzie ce poate avea urmari nefaste din cauza diferentelor de cultura. Faceti deci efortul de a deosebi cactusii de AGAVE, ALOE, EUPHORBII, SEMPERVIVUM, LITHOPS, etc ! Odata stabilit ca este vorba de un cactus, incercati sa identificati macar genul, daca nu si specia, astfel ati putea sa aflati informatii utile privind conditii specifice de cultura - avand in vedere ca gasim cactusi din Canada pana in Chile, de pe malul mari pana la 5.000 m altitudine, din zona tropicala pana la deserturile pietroase extrem de aride ale Anzilor !

A doua greseala: achizitionam cactusi desi nu dispunem de conditii adecvate de cultura - in special privind expunerea la soare. Daca nu dispuneti de un balcon spre sud sau macar de o fereastra iluminata din plin, nu are rost sa cumparati cactusi, planta se va chinui, se va alungi (= etiola) si in final va arata hidos.

A treia greseala: se achizitioneaza cactusi din supermarket - de cele mai multe ori fiind vorba de plante fabricate industrial, „peste noapte”, in conditii foarte departate de cele naturale. Ca urmare, planta va supravietui putin timp la dvs - in fond asta doresc si comerciantii, cui ar mai putea sa vanda zeci de mii de plante pe sarja trimestriala ? ! Ca alternativa, este preferabil sa achitionam de la colectionari cunoscuti sau chiar sa semanam propriile culturi de cactusi !

A patra greseala: se achizitioneaza plante contaminate cu insecte sau, mai rau, cu bacterii, fungi si virusi ! Inainte de a cumpara, inspectati cu atentie planta inclusiv baza ghiveciului si aruncati o privire si la cele din jur. Nu cumparati plante care prezinta zgarieturi, pete sau urme ale unor daunatori.

A cincea greseala: nu transplantam planta dupa achizitie. Daca intentionati sa pastrati planta mai mult decat cateva luni, atunci trebuie sa initiati procesul de aclimatizare la conditiile naturale. Spalati cu grija radacinile de turba, apoi le scurtati pe cele secundare si lasati sa se usuce o saptamana inainte de a replanta in sol adecvat. Cu aceasta ocazie nu strica sa aplicati si tratamente fitosanitare. Aceasta procedura este indicata chiar si pentru plante achizitionate de la alti colectionari, putem preveni surprize neplacute !

A sasea greseala: se planteaza in sol inadecvat. Sa ne gandim la tinuturile originare ale cactusilor - cele doua Americi (nu,
 
Euphorbia poligona - seamana, dar nu este cactus !
foto: Izsay T.
cactusii nu provin din nisipoasele deserturi africane !). Numeroase specii de cactusi traiesc in zone stancoase si aride. Amestecul optim ar trebui sa contina sparturi de roca, argila nisipoasa si doar urme de sol organic. Problema este ca in supermarket gasim numai soluri cu componenta majoritar organica, doar uneori gasim un „amestec special pentru cactusi” care s-ar apropia de ce avem nevoie daca am amesteca cu spartura de roca in aceeasi proportie. Va recomand deci ca la prima vizita intr-o zona muntoasa sa adunati fragmente friabile de roca (necalcaroasa !) cu un diametru de pana la 1 cm.

A saptea greseala: Udam incorect. Aici sunt posibile ambele variante, si udarea excesiva tipica neavizatilor si udarea insuficienta specifica „incepatorilor avansati” care au auzit ca
sunt plante din Sahara si nu au nevoie de apa ! Problema udarii cactusilor este „spinoasa”, caci depinde si de alti parametrii, cum sunt temperatura, sezonul, drenajul solului si volumul acestuia, specia din care face parte planta, stadiu de vegetatie, varsta plantei, etc - aceste cunostinte se deprind cu vremea. Un sfat foarte succint ar fi sa udati normal in zilele insorite din sezonul de crestere primavara-toamna si sa asteptati ca intre doua udari solul sa se usuce aproape complet, eventual asigurand si ventilatie naturala sau chiar artificiala. Ideea este ca un sol corect permite o udare normala (pana la baza ghiveciului), altfel umiditatea persistenta combinata cu materia organica din sol poate produce putrezirea radacinii/coletului plantei.

 
Agavele au spini in varful frunzelor ! foto: Korda A.
A opta greseala
: Mutam plantele prea frecvent fata de soare. Majoritatea incepatorilor nu au conditii de iluminare optima, cum ar fi in aer liber sau intr-o sera si atunci plantele tind sa se pozitioneze/sa se incline ca sa receptioneze perpendicular lumina soarelui. In aceasta situatie nu este recomandat sa rotiti planta sau sa o mutati in alta pozitie, procesul de repozitionare fata de soare va consuma mult din resursele plantei, rezultand stagnari, lipsa florilor sau chiar deformarea plantei !

A noua greseala: Fertilizarea excesiva. Un sol prea bogat in substante organice = azotati, precum si fertilizarea cu ingrasaminte - fie ele si speciale pentru cactusi, conduc la o crestere exagerata, cu celule mari si apoase in locul unora compacte si mai lemnoase. Pe langa faptul ca s-ar putea ca planta sa nu mai semene de fel cu specia tip ci mai curand cu un castravete -tip, se multiplica de multe ori riscul de imbolnavire a plantei si i se scurteaza viata ! In plus, in timp pot aparea diferente intre zonele crescute accelerat si cele crescute mai lent, etc.

A zecea greseala: Nu se face tratament fitosanitar preventiv. Cactusii, ca si alte plante, sunt atacate de inamici specifici, care pot fi incadrati in 3 categorii: insecte si paianjeni, fungi si bacterii si alte categorii (viermi, melci, etc). N-am sa dezvolt aici subiectul caci este prea amplu, ideea este ca trebuie actionat preventiv, pe langa eforturile de a asigura un mediu corect plantelor, trebuie aplicat cate un tratament fitosanitar pe anotimp (prmavara, vara, toamna) impotriva celor mai frecvente atacuri - adica cele ale insectelor si paianjenilor (prin rotatie alta substanta activa, eventual utilizand un compus cu dubla actiune insecticida + acaricida). Fiind vorba de solutii apoase, se aplica seara si se ventileaza adecvat, eventual artificial. Mare ATENTIE si la dozarea chimicalelor, este indicat sa faci intai experimente limitate cu substantele noi introduse pe piata, apoi se aplica tramentul general ! Nu mai amintesc de masurile de autoprotectie prevazute, se pot produce imbolnaviri sau accidente periculoase !
Tratamentele antifungice se aplica numai la nevoie, iar pentru ca rezultatele sunt slabe, este indicat sa prevenim aparitia bolilor prin selectie, igiena si ventilatie.

Ar mai fi de spus ca plantele crescute in aer liber sunt mai sanatoase decat cele crescute in interior, aici riscurile mai importante ar legate de melci, umezeala excesiva, arsuri solare, grindina, etc.



Imprimã  Imprimã





Copyright Asociaþia Aztekium Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare Toate drepturile rezervate.

Publicat la data de: 2011-12-19

[ Înapoi ]