Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colecționari
. In memoriam
. Expoziții
. Băișoara
. Premiații asociației
. Linkuri

Ofertele de semințe ale membrilor

Newsletter Aztekium

Revista asociației

Discuții despre cactuși și viața asociației

Foto

Cactușii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactușilor
. Convenția CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactușii ?
. Primi pași
. Îngrijirea cactușilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulțirea cactușilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozități
. Aclimatizarea cactușilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare și uscare
. Cactusii și compostul
. Inteligența plantelor(pdf)
. O înflorire neobișnuită
. Un colț cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecție de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânțarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II

Vânzări, cumpărări


Întâlnirea de la Băișoara


Din inițiativa domnului Mircea Savu, pe a cărui proprietate situată în stațiunea montană Băișoara, în luna august a anului 2000 se organizează prima întâlnire pe țară a colecționarilor de cactuși și alte suculente sub forma unei tabere de mai multe zile.

Stațiunea Băișoara este situată la 55 km de municipiul Cluj-Napoca, în Depresiunea Iara, întrun cadru natural de o rară frumusețe, caracteristic zonelor montane ale țării noastre.


Băișoara Băișoara



Cadrul, condițiile specifice zonei montane, au oferit participanților momente de recreere în mijlocul unei naturi sălbatice.
Organizată ca o întâlnire lunară, dar extinsă pe trei zile, cu participarea a numai 12 membrii, unii împreună cu familia, întâlnirea a oferit posibilitatea unui contact direct între participanții veniți din diferitele zone ale țării. Băișoara 2000

Condițiile mai puțin confortabile - specifice unei tabere-, discuțiile la lumina lămpii de petrol, au constituit și constituie un punct aparte al acestor întâlniri.

Atmosfera plăcută a primei întâlniri a făcut a se hotărâ repetarea acțiunii și în anul următor, 2001, când au fost prezenți un număr dublu de participanți și un invitat de Germania - domnul Johan Steiner - care împreună cu domnul Ioan Nevezi au făcut demonstrații privind diferitele tehnici de altoire.

Întâlnirea din luna august a anului 2002 a atras un număr record de participanți - 32 de persoane - prezent fiind și domnul László Balogh – producător și comerciant de cactuși din Budapesta. Sub cerul liber, la lumina stelelor, s-au proiectat imagini din Insulele Canare, din ferma de cactuși de la Beisel (Germania) și din New Mexico, diapozitivele fiind realizate de către domnul Balogh cu ocazia vizitelor sale în aceste locuri.
Băișoara2003
Ediția din august 2003, cu un număr mai redus de participanți, dar cu ploaie din belșug, a prilejuit reîntâlnirea cu domnul László Balogh, care era deja grav bolnav.Proiecțiile, în aer liber, a diapozitivelor realizate de dânsul, s-au constituit în epilog al discuțiilor purtate în cursul acelor zile. La această întâlnire a mai participat domnul prof.dr.Zoltán Mészáros - președintele MKOE din Budapesta - care a prezentat diapozitive realizate în Mexic și Cuba precum și rezultatele cercetărilor sale din anii '80 asupra genului Melocactus din Cuba.Balog-Wrabeli

Întâlnirea din luna august a anului 2004 a adus noi participanți, invitați din Austria și Ungaria ca : domnii Wolfgang Papsch - președintele Asociației colecționarilor de cactuși din Austria - și Hold Gerfried, Zoltán Lukoczki - secretar al MKOE - și Demeter Janakidisz - custodele colecției de cactuși al Grădinii Botanice din Budapesta. Proiecțiile, așa cum ne-am obișnuit, nocturne, au prezentat itinerariile unor expediții prin Mexic și Kenia.

Întâlnirea din anul 2005 este marcată de evenimente triste : plecarea dintre cei vii a lui László Balogh, Victor Cucu și Șerban Naicu - colaboratori fideli ai asociației - cât și a dr. George Vișinescu, un foarte bun cunoscător al secretelor biologiei cactușilor. Amintirea lor a fost cinstită printrun minut de reculegere.

Unul dintre subiectele de interes al întâlnirii din anul 2005 l-a constituit prezentarea de către domnul Zoltán Lukoczki a tehnologiei de cultivare a cactușilor prin hidrocultură. Baza prezentării a constituit-o propria experiență a expozantului susținută prin zeci de fotografii și plante tinere aduse cadou participanților.

Întâlnirea din august al anului 2006 a debutat tot cu ploaie, precum cu un an înainte, dar care nu a deranjat prea mult pe pasionații cactușilor și ai naturii. Deși cu o participare mai redusă decât în anii anteriori, întâlnirea s-a desfășurat conform tradiției, în aceiași ambianță cordială. Ca invitat extern al întâlnirii, domnul József Bèkefi - președintele MKOE - a prezentat prin diapozitive expediția sa organizată în Cuba în cursul anului 2006 denumită: „Pe urmele genului Melocactus” precum și expediția din Peru din anul 2005 denumită : „Populații de cactuși din Anzi, cultură și civilizație locală”.

Discuții Discuții Discuții Discuții

Pregătiri Pregătiri



În decursul anilor, întâlnirea de la Băișoara s-a transformat întro acțiune tradițională a Asociației Aztekium. Întâlnirea de la Băișoara este deschisă tuturor celor ce iubesc cactușii și natura și acceptă colaborarea bazată pe reciprocitate și respect.




Imprimă  Imprimă





Copyright Asociația Aztekium Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare Toate drepturile rezervate.

Publicat la data de: 2007-10-28

[ Înapoi ]