Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colecționari
. In memoriam
. Expoziții
. Băișoara
. Premiații asociației
. Linkuri

Ofertele de semințe ale membrilor

Newsletter Aztekium

Revista asociației

Discuții despre cactuși și viața asociației

Foto

Cactușii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactușilor
. Convenția CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactușii ?
. Primi pași
. Îngrijirea cactușilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulțirea cactușilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozități
. Aclimatizarea cactușilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare și uscare
. Cactusii și compostul
. Inteligența plantelor(pdf)
. O înflorire neobișnuită
. Un colț cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecție de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânțarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II

Vânzări, cumpărări


Altoirea

Pagina: 1/2


Altoirea pe Peireskiopsis


Nevezi Ioan
Baia Mare

De ce altoim ?

O întrebare a cărui răspuns s-ar putea să nu mulțumească pe toată lumea!.

Un motiv pentru care recurgem la acestă metodă este satisfacerea dorinței de a obține cât mai repede plante florifere, în cazul speciilor cu o dezvoltare lentă. Un alt motiv îl constiuie greutatea și cantitățile mici de semințe care pot fi procurate la anumite specii. Altoirea plantelor din aceste semințe oferă o dezvoltare sigură a acestora. Plantele rezultate din altoire, într-un timp foarte scurt, comparat cu stadiul normal de dezvoltare, aduc semințe.

Însămânțarea din care rezultă plantele de altoit o execut în luna aprilie. La două-trei săptămâni de la germinare pe plante apar primi spini, moment în care acestea devin apte pentru altoire.

Portaltoiul utilizat, Peireskiopsis spatulata sau Peireskiopsis velutina, îl pregătesc la sfârșitul verii. În acestă perioadă tai vârful plantelor, butașii obținuți îi pun la înrădăcinat pentru anul următor. Până la primăvară planta mamă va dezvolta lăstari de 15 - 17 cm. Lăstarii, primăvara devreme îi pun la înrădăcinat în ghivece separate, acestea devenind portaltoii pe care îi utilizez. O condiție esențială în reușita operației este ca portaltoiul să aibă o rădăcină viguroasă, deasă. Înainte de altoire, portaltoii îi „cresc” într-un loc semi întunecat al serei, asigurându-le apă din belșug și căldură. Acestă creștere forțată va determina dezvoltarea unui vârf de creștere de 1,5 cm, fraged ușor de tăiat.
Operația de tăiere a plantelor și a portaltoiului o execut cu două lame de bărbierit noi. Una o utilizez pentru plantule, cealaltă pentru portaltoi, având grijă să nu amestec cele două lame. După fiecare tăiere dezinfectez lamele cu spirt. Plantulele le tai în porțiunea mai groasă și după tăiere le acopăr cu un pahar mic, pentru a preveni uscarea rapidă a tăieturii. Porțiunea de pe portaltoi unde voi executa tăierea, în prealabil o dezinfectez cu spirt, cu ajutorul unei pensule, pentru a preveni posibilitatea apariției unei infecții. După executarea tăieturilor așez plantula pe Peireskiopsis, executând o ușoară răsucire a acesteia pentru a elimina eventualele bule de aer. În cazul altoirii pe Peireskiopsis nu este necesar „presare” altoiului pe portaltoi.

O altă metodă folosesc în cazul altoirii butașilor mai mari. În acest caz portaltoiul îl ascuțesc iar în altoi fac o scobitură. Așez altoiul pe portaltoi apăsând și răsucind ușor în același timp altoiul. Altoiul îl fixez de portaltoi cu un spin de la o plantă mare.

Trebuie ținut cont de faptul că Peireskiopsis are vasele capilare situate în epiderma plantei și nu în mijlocul tulpinei. Altoiul se așează în așa fel pe portaltoi ca vasele capilare a celor două plante să se suprapună. Este un factor de care depinde reușita acțiunii (și în cazul altor tipuri de portaltoi).


Portaltoi Vârful rezultat Portaltoi rezultat Altoi Altoi
Așezarea pe portaltoi Așezarea pe portaltoi Ascuțirea portaltoiului Portaltoi ascuțit Butaș
Pregătirea altoiului Așezarea altoiului Fixarea altoiului Altoi fixat
Fazele altoirii pe Pereskiopsis



foto: I. Lörincz



După executarea operației de altoire, ghivecele le așez într-un acvariu acoperit, pregătit dinainte. Acesta are o înălțime de 45 cm și permite așezarea unui număr de 16 ghivece cu latura de 8 cm și a unui borcan de un litru. Borcanul îl umplu cu apă distilată și îl încălzesc cu un încălzitor de acvariu, astfel ca temperatura apei să fie de 30 - 40°C. Acest borcan asigură mediul umed din acvariu. Mediul umed și cald trebuie menținut timp de 48 de ore. Altoirile executate în acest fel se lipesc în două- trei zile și după o săptămână, două se poate deja observa dezvoltarea altoilor.

Plantule altoite Plantule altoite

Altoirea se va executa numai pe portaltoi care au frunze, pentru a prelungi cât mai mult viața acestora.

În cazul altoirii pe Peireskiopsis, după o perioadă de 3-4 ani se ridică problema „îmbătrânirii” portaltoiului, care se manifestă prin pierderea frunzelor și apariția unei „scoarțe lemnoase” pe corpul acesteia și încetinirea ritmului de creștere al altoiului. La apariția acestor semne altoiul trebuie despărțit. Acestă operație o fac prin tăierea portaltoiului, la 4-5 cm sub altoi și înrădăcinarea acestui ciot într-o soluție cu substanță nutritivă până apar primele rădăcini. Acestea apar după 3-4 săptămâni, după care plantez planta în amestec de pământ. Se poate recurge și la tăierea altoiului, în porțiunea cea mai groasă și înrădăcinarea butașului astfel obținut sau realtoirea acestuia pe un alt portaltoi. Porțiunea rămasă pe portaltoiul vechi va aduce lăstari care la rândul lor pot fi înrădăcinați sau altoiți

Nevezi Ioan

Baia Mare



Imprimă  Imprimă

Pagina următoare (2/2) Pagina următoare