Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colecționari
. In memoriam
. Expoziții
. Băișoara
. Premiații asociației
. Linkuri

Ofertele de semințe ale membrilor

Newsletter Aztekium

Revista asociației

Discuții despre cactuși și viața asociației

Foto

Cactușii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactușilor
. Convenția CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactușii ?
. Primi pași
. Îngrijirea cactușilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulțirea cactușilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozități
. Aclimatizarea cactușilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare și uscare
. Cactusii și compostul
. Inteligența plantelor(pdf)
. O înflorire neobișnuită
. Un colț cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecție de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânțarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II

Vânzări, cumpărări


Note despre Aeonium 'Rangitoto' sau un nou hibrid natural Aeonium tocmai in Noua Zeelanda?

Pagina: 1/2



Eduart Zimer, August 2009

Auckland, Noua Zeelanda

Sincer, nu am inca un raspuns la aceasta intrebare!

Am mai mentionat in cateva ocazii acest hibrid care mi-a atras atentia in colonia de Aeonium de la Islington Bay, Insula Rangitoto, Golful Hauraki, Noua Zeelanda. De asemenea am facut publice si cateva fotografii (din habitat sau in stare cultivata) ale acestui hibrid colectat din colonia macelarita de Departamentul Conservarii la sud de pontonul de acostare de la Islington Bay (cred ca va mai aduceti aminte fotografiile).

Acum, la aproape 19 de luni care au trecut de cand am colectat doua clone ale acestei plante, am o tot mai puternica impresie ca avem de a face cu un hibrid Aeonium haworthii x Aeonium undulatum re-hibridizat cu Aeonium haworthii. Nu este chiar Aeonium haworthii - diferentele sunt vizibile; de asemenea nu este nici hibridul natural Aeonium haworthii x Aeonium undulatum (despre care Giuseppe Tavormina crede ca este foarte asemanator cu Aeonium 'Ray Stephenson') care era destul de comun in zona mai inainte ca Departamentul Conservarii sa actioneze - ci este mai degraba o forma intermediara intre aceste plante. In plus, nu se aseamana intru totul nici cu ceilalti hibrizi horticoli ai Aeonium haworthii pe care i-am vazut in ultimii ani.

Pe scurt - am avut norocul sa intalnesc si sa colectez doua clone ale acestui hibrid mai inainte de a fi decimata colonia respectiva, plante care au ajuns intr-un final in gradina mea. Initial nici nu am avut habar ce colectez, le-am luat doar pentru ca erau deoasebite si nu mai vazusem asa ceva, am fost insa de la inceput constient de existenta unui puternic filon Aeonium haworthii. Desi sunt departe de a fi un expert in Aeonium, impresia mea actuala este ca atat in habitat cat si in stare cultivata (veti vedea mai jos diferenta) aceasta planta isi reclama unicitatea. Una din plante (clona 1) am utilizat-o pentru a asigura o propagare vegetativa a acestui hibrid iar cealalalta (clona 2) o cultiv strict in scopul studiului si pentru a permite observatii directe in toate stadiile ei de dezvoltare.

Este inca mult prea devreme pentru a avea o imagine foarte clara cat de distinct este acest hibrid fata de alte plante similare (in primul rand nu am vazut inca inflorescenta, adica esentialul) si in functie de rezultatele unui studiu care abia a inceput (si care este posibil sa fie continuat cu ajutorul si indrumarea unor persoane cu mai multa competenta in domeniu) va exista (sau nu…) intr-un final si o descriere formala a acestei plante.

In orice caz, probabil ca incepand cu iarna australa 2010 voi incepe distribuirea acestei plante sub numele provizoriu Aeonium 'Rangitoto'.
Intre timp - va rog sa savurati fotografiile (unele deja publicate) pe care le-am adunat pentru a ilustra aceasta scurta nota.
As fi de asemenea incantat daca as putea primi si alte sfaturi, impresii, observatii si opinii din partea unor cunoscatori ai genului Aeonium.


foto1 Aeonium haworthii

1. Acesta este cu certitudine unul din parinti - Aeonium haworthii. Aceasta planta pare a fi intradevar specia originala, sau in orice caz are extrem de mult din sangele acesteia. Aceasta planta - desi nu am intalnit-o in numar foarte mare - obisnuia sa fie o prezenta destul de comuna in colonia de Aeonium de la Islington Bay.

foto2 Aeonium undulatum
foto3 Aeonium undulatum
foto4 Aeonium undulatum

2 - 4. Cea mai mare parte a plantelor din acea colonie (probabil peste 70%, din pacate nu am reusit sa fac - asa cum intentionam - un studiu adevarat al acelei colonii intrucat a fost decimata intre timp) era formata din Aeonium undulatum, in fapt mai multe forme distincte, diferentiate prin nuanta frunzelor (obisnuiam sa le deosebesc prin nume ca forma "ruginie" sau forma "mai verde") sau prin aspectul frunzelor din zona meristemului in perioada de repaos - in unele cazuri rulate intr-un cilindru protector, in altele crescute tabulaeiform. Unul din aceste tipuri este parintele unui alt hibrid despre care Giuseppe Tavormina considera ca este similar cu Aeonium 'Ray Stephenson' (un hibrid Aeonium haworthii x Aeonium undulatum). Din pacate am vizitat Rangitoto de fiecare data in miezul verii, cand in mod firesc toate Aeonium sunt in repaos si au rozete mult reduse. Este posibil ca in cateva saptamani din momentul in care scriu aceste randuri (este inca iarna aici) sa vizitez din nou colonia respectiva (sau mai bine zis ce a mai ramas din ea) si sper sa pot observa aspectul plantelor si in plina stare de vegetatie.

foto5 A. hawothii X A. Undulatum

5. Aeonium haworthii x Aeonium undulatum in habitat - este o planta fabuloasa chiar si cand este in repaos, cu rozetele mult reduse. Toate plantele de acest tip vazute de mine in Rangitoto aveau tulpini simple, fara ramificatii. Aceasta planta, rehibridizata cu Aeonium haworthii, a generat forma de o unicitate evidenta pe care am numit-o (provizoriu) Aeonium haworthii x 'Rangitoto'.

foto6 A.haworthii X A.undulatum in cultura

6. Aeonium haworthii x Aeonium undulatum in cultivatie. Aceasta clona s-a acomodat nesperat de bine in gradina si a inceput sa se ramifice dupa catva timp. O a doua clona pe care am tinut-o pentru o vreme plantata in ghiveci in sera s-a precipitat spre o inflorire prematura si in ultima instanta a si murit fara a mai avea energia necesara ca sa lastareasca.

foto7 A.haworthii X A.undulatum in cultura

7. Aeonium haworthii x Aeonium undulatum in cultivatie. Este aceeasi clona din fotografia anterioara in mijlocul primaverii, cu numai o luna mai tarziu! Transformarea este uimitoare. Fotografia prezinta un detaliu cu reversul frunzelor si marcajele specifice existente. Se poate observa de asemenea si faptul ca planta a inceput sa se ramifice puternic.

foto8 Inflorescenta

8. Inflorescenta unui Aeonium haworthii x Aeonium undulatum - clona care s-a precipitat intr-o inflorire prematura la numai cateva luni dupa ce a fost colectata din Rangitoto. Probabil ca nu s-a putut adapta la conditiile oferite in sera.

foto9 Inflorescenta - detaliu

9. Aeonium haworthii x Aeonium undulatum - detaliu al florii.

foto10 inflorescenta - detaliu

10. Aeonium haworthii x Aeonium undulatum - detaliu al florilor isolate din axilele bractelor.

foto11 Aeonium Rangitoto

11. Aeonium 'Rangitoto' in habitat. Nu-mi aduc aminte sa fi vazut decat foarte putine specimene in colonia de la Islington Bay, dar toate exemplarele vazute (evident, cu exceptia celor foarte mici) prezentau aceasta ramificare caracteristica pentru Aeonium haworthii, contrastand puternic cu toate celelalte plante care, cu cateva exceptii rarissime, prezentau numai tulpini simple.

foto12 Aeonium Rangitoto cultivar

12. Aeonium 'Rangitoto' (clona 1) in cultivatie. La momentul in care am colectat planta aceasta consta dintr-o singura rozeta, dar a inceput sa se ramifice in cateva luni. Am pastrat aceasta clona in primele 8 luni plantata in ghiveci in sera si - intr-un mod remarcabil - si-a mentinut aspectul avut in habitat pentru inca cateva luni chiar si dupa ce am transplantat-o in aer liber in gradina. Aceasta clona este in fapt un butas inradacinat deoarece nu am reusit sa o dezradacinez atunci cand am colectat-o fara ca sa-i ranesc masiv radacinile. Cum parea sa fi ramas usor in urma clonei 2 (extrasa intacta din habitat) ca dezvoltare vegetative am decis sa o utilizez in scopul propagarii.

foto13 Aeonium Rangitoto cultivar

13. Aeonium 'Rangitoto' (clona 2) in cultivatie, la 13 luni dupa ce am colectat o rozeta simpla din colonia de la Islington Bay. Intrucat am dezradacinat-o fara a-i provoca leziuni semnificative am plantat-o direct in gradina si intradevar a avut o dezvoltare vegetative sustinuta. Si-a pierdut si ceva mai rapid infatisarea tipica din habitat.

foto14 Aeonium Rangitoto detaliu

14. Aeonium 'Rangitoto' (clona 1) - detaliu al frunzei si al ciliatiilor. Fotografia a fost facuta in miezul toamnei, intr-o perioada de vegetatie intensa. In lumina intense frunzele devin usor glaucoase, din pacate pudra este spalata cu usurinta de ploi puternice.

Sper sa va fi facut placere aceste fotografii dar mai ales sper sa nu ma fi inselat eu!


(aparut in lb. Germana in Avonia-News 2009-11, va apare in lb. Engleza in New Zealand cactus & Succulent Journal, Vol. 63 No. 1 / Feb 2010).



Imprimă  Imprimă

Pagina următoare (2/2) Pagina următoare