Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colectionari
. In memoriam
. Expozitii
. Băişoara
. Premiatii asociatiei
. Linkuri

Revista asociaţiei

Newsletter Aztekium

Discuţii despre cactuşi şi viaţa asociaţiei

Foto

Vânzări, cumpărări

Cactuşii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactuşilor
. Convenţia CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactuşii ?
. Primi paşi
. Îngrijirea cactuşilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulţirea cactuşilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozităţi
. Aclimatizarea cactuşilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare şi uscare
. Cactusii şi compostul
. Inteligenţa plantelor(pdf)
. O înflorire neobişnuită
. Un colţ cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecţie de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânţarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II


A nemzetközi és hazai kaktuszos élet jelesei II


Alvaro Obregon: Mexikói Államelnök. 1925-ös években. Az Obregoni denegrii róla lett elnevezve.
Hanns Oehme: 1944-ben hunyt el. Festõ és jelentõs kaktuszbarát, aki Drezda környékén élt. Az Oehmea nemzetség viseli a nevét. Igen sokat publikált az1930-as években.
C. R. Orcutt: 1900 környékén élt, a kaliforniai San Diego-ban volt kaktusz-kertész. Olivia nevû feleségérõl nevezték el a Mammillaria olivae-t. Róla Coryphantha, Escobaria, Ferocactus, Mammillaria, Pachycereus faj kapta a nevét.
J. G. Ortega: Mexikói botanikus. Az 1920-as években gyûjtött. Echinocereus, Mammillaria lett róla elnevezve.
Friedrich Czistoph Otto: 1783-1856. A Berlini Botanikus Kert inspektora, több új kaktuszfaj leírója, többnyire Link professzorral együtt. Fia (Ed Otto) folytatta a munkáját. Coryphantha, Notocactus viseli a nevét.
Ed Otto: Venezuelában és Kubában kutatott, késõbb a Hamburgi Botanukus Kert igazgatója lett.
Wolfgang Papsch: 2001-ben a MKOE Anisits János Dániel Emlékérem elismerésében részesült.
John Parkinson: 1847-ben született Londonban. Mexikói konzul, és Ehrenberg barátja. Mammillaria fajt neveztek el róla.
Dr Domingo Parodi: A paraguayi flóra elsõ kutatója, róla nevezte el Spegazzini 1923-ban a Parodia nemzetséget.
Josef Barley Pentland: Boliviai brit konzul volt. 1836-38-ban kutatta Bolivia és Peru kaktuszos élõhelyeit. Lobivia és Tephrocactus lett róla elnevezve.
Dr. Louis Pfeiffer: 1805-1872. Orvos és jelentõs kaktuszszakértõ. Nagy gyûjteménye volt Kassel-ban. Több publikáció fûzõdik a nevéhez. Több kaktuszfaj leírója. 1838-39-ben Kubában tettutazást.
K. Pflanz: Konzul volt a bolíviai Villa Montes-ben. Kaktuszkedvelõként õ fedezte fel a Gymnocalycium pflanzii-t, s Pereskia is viseli a nevét.
Dr. Frederico Amandus Philippi: 1809-1904. Jelentõs természetkutató. A Santiagói Nemzeti Múzeum Igazgatója volt Chilében. A Philippicereus nemzetség és Erdisia ill. Maihuenia faj õrzi nevét.
Piltz: Düren-ben magkereskedéssel foglalkozik. Több utazást tett kaktuszos élõhelyeken és sok új faj lett róla elnevezve (Gymnocalycium, Frailea)
Dr Karl von Poelnitz: 1896-1945. Új kaktuszfajok leírója. Neves szukkulens szakíró.
Prof. Dr. E. Fr. Poeppig: 1798-1868. Orvosként mûködött és természetkutató volt Kubában. 1827-1832 között Chilében, Peruban, és Brazíliában is kutatott. Maihuenia faj lett róla elnevezve.
Ch. Polaski: USA Oklahoma államában élt. Növénygyûjtõ, aki barátságban volt C. Backeberggel. A Polaskia nemzetség, valamint Turbinicarpus, Lobivia faj viseli a nevét.
Dr Hermann Poselger: 1883-ban halt meg. Orvos és kémikus, de a Kaktuszoknak is nag hozzáértõje volt. 1849-1854 között az USA-ban és Mexikóban gyõjtött. Egészen fiatal korától érdeklõdött a kaktuszok iránt. Jelentõs gyûjteménye a Berlini Botanikus Kertbe került. Cochemia (Mammillaria) Echinocereus , Coryphantha, Wicoxia faj õrzi munkássága emlékét.
John Potts: Bányamérnök, késõbb Chihuahuaban, Mexikóban a pénzverde vezetõje volt. 1842-tõl Gardens társaságában új Echinocereus fajt fedezett fel, de bátyjával együtt is több új fajt talált. Ferocactus, Mammillaria, Opuntia, Thelocactus faj õrzi a nevét.
Dr. Ernst Priessnitz: Az Osztrák Kaktuszgyûjtõ Egyesület elnöke Mammillaria faj viseli a nevét. A MKOE által 1993-ban Anisits János Dániel Emlékérem elismerésben részesült.
Dr. C. G. Pringle: 1838-1911. Amerikai botanikus, 1880-1885 között Amerikában gyûjtött. Õ találta meg a Mammillaria pringlei-t, melyet róla neveztek el.
Jos. Anton Purpus: 1860-1933. Darmstadtban a botanikus kert fõ inspektora, a pozsgás növények kiváló ismerõje. Észak -Amerikai kaktuszokat gyûjtött 1887-ben, de a késõbbiek során más országokban is gyûjtött. Pilosocereus, Rhipsalis faj viseli nevét.
Dr. C. A. Purpus: 1853-1914. Mexikói növénygyûjtõ. Hylocereus faj lett róla elnevezve
Leopold Quehl: 1849-1922. Postatiszt, a kaktuszok kiváló ismerõje, Prof. Schumann munkatársa volt. 1892-ben a kaktuszbarátok számára eligazodást segítõ kiadványt adott ki. Segítette és ösztönözte a Német Kaktusztársaság megalapítását. Gymnocalycium faj õrzi nevét.
Dr. R. Rathbun: 1852-1918. Amerikai természet-kutató. A Rathbunia nemzetség róla kapta a nevét.
Prof. Dr. Werner Rauh: 1913-ban született. A Heidelbergi Egyetem Botanikai Tanszékének igazgatója. Számos kaktusz és pozsgás növény felfedezõje. Több utazást tett feleségével Peruban és amerika több országában, ezen kívül Afrikában és Madagaszkáron is. Több könyvet és kiadványt közölt a kaktuszokról és pozsgásokról. 1978-ig az IOS elnöke. Armatocereus, Tephrocactus, Weberbauerocereus faj viseli a nevét.
Walter Rausch: 1928-ban született. Bécsi kaktuszbarát és gyûjtõ. 1962-tõl sikeresen gyûjtött Dél-Amerikában. Számos új, közkedvelt fajt köszönhetünk neki. 1975-ben és 1985-ben Lobivia monográfiát adott ki. Echinopsis, Lobivia, Mediolobivia, Notocactus, Parodia, Rebutia, Sulcorebutia faj róla lett elnevezve.
Pierre Rebut: 1830-1898. Bortermelõ, késõbb ismert kaktuszkertész Lyon közelében. 1891-ben Weber-tõl kapta a késõbb róla elnevezett Rebutia fajok elsõ példányait.
Prof. Dr. Eduard von Regel: 1813-1892. Zürichi kertigazgató majd a Szentpétervári Botanikus Kert és Múzeum igazgatója. Több új kaktuszfaj leírója.
Dr. Carlos Reiche: 1860-1929. Chilében, Santiagóban élõ kaktuszbarát. 1900-ban õ küldte Schumann professzor részére a késõbb róla elnevezett gömbkaktuszt a Reicheocactus nemzetséget és a neoreichei, pseudoreicheianus fajokat, de Neochilenia, Tephrocactus fajok is a nevét viselik.
Friedrich Reichenbach: Drezdai mérnök. Gyûjtött Mexikóban, s 1893-ban F. Haage róla nevezte el az Echinocereus reichenbachii fajt.
Prof. Dr. Eduard von Regel: 1813-1892. A thüringiai Gotha-ból származik. Zürichben volt kertigazgató, késõbb Szentpétervári Botanikus Kert, és Múzeum igazgatója. Megalapítója volt a Gartemflora (Kerti virágok) címû folyóiratnak, ezen kívül több kaktuszfaj leírója. Eriocereus, Harisia faj õrzi a nevét.
Walter. Reppenhagen: 1911-1996. 1934-ben St. Veit/Glan-ban (Ausztria-Karintia) telepedett le, s nyitott kertészetet. 1959-ben kezdte el utazásait, melyet még 30 követett. Elsõ sorban Mexikó Mammillaria élõhelyeit kutatta fel. Gyûjtõ számai meghaladták a 3000-et. 1990-1991-ben jelent meg a ma is alapmûnek számító könyve Die Gattung Mammillaria címen, melyben részletes leírásokat közölt az egyes fajokról. Különösen értékessé tették az egyes élõhelyek talajtani, klimatikus, éghajlati és a flórára vonatkozó leírásai. A Mammillaria reppenhagenii lett róla elnevezve.
Carl Rettig: Sikeres német kaktusztermelõ kertész. Arequipa és Mammillaria faj lett róla elnevezve.
Riccobono: A palarmói Botanikus Kert munkatársa a XIX. Században. Több kaktuszfaj leírója.
Friedrich Ritter: 1898- ?. Biológiával, geológiával, paleontológiával foglalkozott a Marburgi Egyetemen. 1920-ban kivándorolt Mexikóba. Ott gyûjtött különös elõszeretettel ritkaságokat és ez által különösen sok kaktuszfajt figyelt meg (fedezett fel és fedezett fel újra). 1952-ben Dél-Amerika különbözõ részein gyûjtött. Közismert volt precíz botanikai azonosításáról, a még le nem írt fajokat a felfedezési hely számával (gyûjtõ helyi számmal) jelölte. A világ kaktuszbarátai nagyon sok újdonságot köszönhetnek neki. A Ritterocereus nemzetség, valamint Aztekium, Echinopsis, Espostoa, Eulychnia, Bymnocalycium, Lobivia, Mammillaria, Matucana (Submatucana), Mediolobivia, Opuntia, Oreocereus Parodia, Rebutia faj örökíti meg munkásságát.
Dr. W. V. Roeder: 1974-ben hunyt el. A Kakteen-Haage cég adminisztrátora és szállítási felelõse volt. Coryphantha fajt neveztek el róla.
Benedikt Roezl: Prágai. 1874-ben Mexikóban tett utazást majd Peruban és Boliviában gyûjtött. Erfurtba szállított a Kakteen-Haage kertészet részére. Seticereus faj viseli a nevét.
Ellen Rooksby: Az USA béli Pasadenaban élt. Hoszú ideig kiadója volt a Sivatagi növények élete címû folyóiratnak, fõképpen A Kakteen und andere Sukkulenten részére tudósított. A Rooksbya nemzetség õrzi munkássága emlékét.
Prof. Dr. Jos. Nelson Rose: 1862-1928. A Washingtoni Nemzeti Múzeum professzora. Sok munkatársával együtt, amerika csaknem valamennyi élõhelyét beutazta. 1912-ben meglátogatta a nagyobb európai gyûjteményeket is, valamint Európa összes nagyobb botanikus kertjét. Fõ kiadója volt egy négykötetes kaktuszos monográfiának (Britton és Rose), mely Backeberg lexikonjának megjelenéséig a legfontosabb forrásmunka maradt. Munkásságával a tudomány rendkívül sokat haladt elõre. A Roseocactus (Ariocarpus), Roseocereus nemzetség, Cryptocereus, Cylindropuntia, Echinocereus, Escobaria (Neolloydia), Peniocereus, Rhipsalis, Selenicereus faj lett róla elnevezve.
Georg Ross: Lobivia, Mammillaria faj viseli a nevét.
Gordon Douglas Rowley: 1921-ben született Londonban. Botanikus, Egyetemi oktató, a kaktuszok egyik legkiemelkedõbb szakértõje. Egyetemi docensként gyakorlati kaktuszkertet alakított ki. Számos tudományos kötet és pozsgás hetilap kiadója volt. Nagy értékû szakirodalmi gyûjteményt hozott létre. Csodálatos, helyenként humoros leírásai voltak e témában. Nagyon szép kaktuszokról készített fotói és filmjei is ismertté tették, a róla elnevezett Pygmaeocereus és Echinopsis fajok mellett.
Paulus Rötter: USA-ban San Luisban élt. Engelmann prof. munkatársa. Echinocereus faj kapta róla a nevét.
Robert Runyon: 1921-ben gyûjtött az USA déli részén prof. Rose részére. Róla lett elnevezve az Escobaria, és Lepidocoryphantha faj.
Paul G. Russel: Botanikai asszisztens Washingtonban. Gyûjtött nyugat Indiában, Brazilia és Argentína területén 1904-ben, és késõbb prof. Rose részére Dél-Amerikában. Rhipsalis, Schlumbergera, Subpilosocereus, Tephrocactus fajt neveztek el róla.
Teodor Rümpler (Ruempler): ?- 1891 Új fajok leírója volt. Együttmûködött K.F. Foersterrel a Handbuch der Kakteenkunde 2. kiadásában.
Josef és Kathryn Sabo: Califonniában élõ kaktuszbarátok és gyûjtõk. Mexikóban õk fedezték fel a róluk elnevezett Mammillaria soboe-t. Ez a növény szinte csak virágzáskor fedezhetõ fel, mert szinte a föld alatt él.
Otokar Sadovsky: 1893-1990. Neves cseh származású kaktuszkedvelõ és szakértõ. W. Haage-val együtt a Kakteen-Sterne (Die Astrophyten) címû könyv szerzõje.
W. E. Safford: Mexikóban és Kubában gyûjtött 1907-ben. Nevét a Dolichothele (Mammillaria) faj viseli.
I. Saglion: Jelentõs franciaországi gyûjtõ. Gymnocalycium faj viseli a nevét.
Paul Saint-Pie: Francia illetõségû kaktuszkert tulajdonos, sikeres tenyésztõés jelentõs gyûjteménnyel rendelkezett. Eulychnia, Mammillaria, Parodia fajt neveztek el róla.
Josef Fürst von Salm-Reifferscheid-Dyck: 1773-1861. Az akkori Franciaország leghíresebb botanikusa volt. Igen jó kapcsolata volt korának tudósaival. Különösen pozsgás kutatásai és több tudományos kiadványa tette híressé. Echinopsis, Parodia faj viseli a nevét.
Hernando Sanchez-Mejorada: 1926-1988. Prof. Helia-Bravo asszisztense volt Mexikóban, a Mexikói Kaktusz Társaság elnöke, illetve a Mexikói Botanikai Intézet Igazgatója is volt. Prof Helia Bravo-Hollis munkatársa a Mexikói kaktuszok könyv megírásában. Az I.O.S. elnöke is volt. A mexikói természetvédelem és a veszélyeztetett kaktuszok megõrzésének kidolgozásában is részt vett. Echeveria, Mammillaria és Thelocactus faj lett róla elnevezve.
Georg Sauer: Sógorával (A. W. Viereck) 1930 körül sikeresen gyûjtöttek Mexikóban. Thelocactus (Gymnocactus) fajt neveztek el róla.
Friedrich Scheer: 1793-1869. A kaktuszok ismerõje. A londoni Kew Botanikus Kert részére gyûjtött növényeket. Ancistrocactus, Echinocereus, Lobivia, Opunta faj viseli a nevét.
Dr Michael Josef Scheidweiler: 1799-1861. A botanika és a kertépítés professzora Gentben (Belgium), a kaktuszok kiváló ismerõje. Mammillaria faj lett róla elnevezve.
A. Schelhaese: Kasseli kaktuszkertész a XIX. Század végén. Mexikóban gyõjtött. Mammillaria faj lett róla elnevezve.
Schickendantz: 1895-ben halt meg. Tanár és kaktuszbarát Tucuman-ban (Argentina). Beutazta Argentina kaktuszos élõhelyeit egészen Patagoniáig. A gyûjtött növényanyag zömét dr. Weber számára küldte el. Gymnocalycium, Opuntia, Trichocereus faj õrzi nevét és emlékét.
Dr. Julius Wilhelm Schiede: 1836-ban hunyt el. Kassel-ban volt orvos. Gyûjtött Mexikóban, ott is halt meg. A Mammillaria schiedeana viseli a nevét.
Wolfgang Schiel: 1904-1978. Sok éven át sikeres kaktuszbarát, gyûjtõ, aki Freiburgban élt. Igényes, jelentõs, sok ritkaságot is tartalmazó gyûjteményt tartott fenn. Róla Lobivia, Mammilaria fajt neveztek el.
Selmar Hugo Schlosser: 1903-1987. Ausztriában született, majd szüleivel Németo.-ba telepedtek le. Kertész végzettséget szerzett. 1933-ban a Berlin-Dahleni Botanikus Kert kertfelügyelõje. 1938-ban a kristályéjszakák után a véletlennek köszönhetõen tudta elhagyni a náci Németországot, és Uruguayban, Montevideóban telepedett le, faiskolát nyitott és más vállalkozása is volt. 1964-tõl foglalkozott a kaktuszokkal, és a helyi kaktuszvilág érdekelte, mint a Frailea, Echinocactus, Gymnocalycium, Notocactus nemzetség. Évente keresett fel élõhelyeket másokkal társulva, pl.: Dirk van Vliet, Walter Rausch, Karl Heinz Prestle, Heinz Ruofi, Wolf -Rainer Abraham. Az õ érdeme volt, hogy 1987-ben létrejött az Internoto-fõgyûjtemény (egyesület). Több fajt fedezett fel, és írt le. A Notocactus schlosseri fajt ? fedezte fel, s az apjáról kapta a nevét.
Frederic Schlumberger: A franciaországi Rouen-ben élõ kiváló kaktuszkertész az 1840-es években. Normandiában jelentõs gyûjteményt alapított. A Schlumbergera nemzetség lett róla elnevezve.
Arthur Schmiedchen: 1897-1972. Hosszú évekig kaktuszbarát volt Berlinben. Tiszteletbeli tagja a Német Kaktusz-Társaságnak. Lovivia, Mediolobivia, Turbinicarpus faj viseli a nevét.
Ferdinand Schmoll: 1950-ben halt meg. Festõûvész, késõbb kaktusz exportõr Cadereyta-ban (Mexikó). Kaktuszgyûjtéssel és exportálással foglalkozott, nagyrészt felesége révén. Halála után 1951-ben, unokaöccse Willi Wagner és családja folytatta a vállalkozást. Mammillaria, Thelocactus, Wilcoxia faj kapta róla a nevét.
Robert Schomburgk: 1804-1865. Ismert kutató, szép növények egész sorát küldte Európába. Hosszú ideig állt az angol királyi ház szolgálatában. Hylocereus faj viseli a nevét.
A. Schott: Dr. Engelmann úti kísérõje volt az USA déli államaiban. Corynopuntia, Lophocereus faj lett róla elnevezve.
Dr. Carl Moritz Schumann: 1851-1904. A Berlini Botanikai Múzeum igazgatója. A Német Kaktusz-Társaság elsõ elnöke volt. 1898-ban adta ki A kaktuszok összefoglaló leírása c. könyvét, és nagyszámú, és különleges tudományos leírást közölt a kaktuszokról. Bartschella (Mammillaria), Opuntia, Eriocactus faj is õrzi nevét és munkásságát.
Dr. Bohumil Schütz (Schuetz): 1903-1993. Szlovák kaktuszgyûjtõés szakértõ. A Csehszlovák Kaktusz Egyesület elnöke, IOS tag. Az Astrophytum és Gymnocalycium nemzetségrõl irt monográfiát. Parodia és Gymnocalycium fajt neveztek el róla.
Prof. Dr. Gustav Schwantes: 1960-ban halt meg. Kölnben, majd Kielben tevékenykedett. Kitûnõ ismerõje és tudományos kutatója volt a pozsgás növényeknek. Echinopsis, Lithops faj õrzi nevét.
Fritz Schwarz: Mexikóban gyûjtött, több új fajt fedezett fel. Coryphantha, Ferocactus, Thelocactus, Turbinicarpus faj kapta róla a nevét.
Theo Schwartz: A Porfiria (Haagea, Mammillaria) schwartzii lett róla elnevezve.
Willi Schwebs: 1876-1934. Drezda közelében élõ sikeres kaktuszkertész. Parodia faj viseli a nevét.
E. W. Scripps: A biológiai kutató tanszék megalapítója a Kaliforniai Egyetemen. A Mammillaria scrippsiana viseli a nevét.
Friderich Sellow: 1789-1831. 1814-ben utazott Braziliában és botanikusként dolgozott. Malacocarpus faj lett róla elnevezve
Dr. John Adolph Shafer: 1863-1918. Együtt kutatott Dr Rose-val a nyugat Indiai szigeteken, Austrocylindopuntia, Echinopsis, Lovivia, Trichocereus faj viseli nevét.
Ernest W. Shurly: 1888-1963. Az angliai Kaktusz és Pozsgás Társaság fennállása óta a legnagyobb szaktekintélye volt. Elõször a Társaság levelezõ tagja, 1956-tól megválasztott elnöke volt. Számos más társaság is tagjának tudhatta. Több kiadványt jelentetett meg. Amerikában is elismert szaktekintély, s az Amerikai Kaktusz és Pozsgás Társaság tagja. A Mammillaria nemzetségrõl írt könyvet. A Mammillaria Társaság elsõ elnöke, melyet 1962-ben alapítottak. Tudományos munkássága széles körben ismert. Halála után az elnöki teendõket a felesége vett át. Mammillaria faj elnevezésével állítottak nevének és munkásságának emléket.
Dr. Philippo Silvestri: Zoológus Argentínában. Dr Spegazzin barátja, a Chamacereus silvestrii felfedezõje, de ezen kívül Echinopsis és Tephrocactus is lett róla elnevezve.
Carl Skottsberg: 1880-1963. 1908-ban beutazta Chile déli részét, valamint Patagóniát és Dél-Amerika több részét és az ottani kaktuszokat kutatta. Svédországban a Göteborgi Botanikus Kert megalapítója. 1911-ben írta a Patagónia vadonja c. munkáját. Echinopsis és Pterocactus fajt neveztek el róla.
Oskar Smrz: Kertész és kaktuszleíró. 1929-ben adta ki az elsõ cseh nyelvû kaktuszos szakkönyvet. Echinopsis, Soehrensia faj viseli a nevét.
Hans-Wernwer Soehlemann: 1905-1972. Feleségével és gyermekeivel Kolumbia nagy részét beutazta. Több új lelõhelyet és több fajt fedeztek fel. Mammillaria faj õrzi nevét, melyet fedezett fel
Prof. Johannes Soehrens: 1934-ben hunyt el. Holstein-bõl származik. Santiago de Chile-ben a Botanikus Kert igazgatója lett, korábban a chilei kaktuszok legjobb ismerõje volt. Soehrensia nemzetség, Arequipa és Opuntia faj kapta róla a nevét.
Dr. Carlos Spegazzini: 1858-1926. Olaszországból származott. Professzora és igazgatója volt a La Plata-i Egyetem Biológiai Múzeumának (Argentína). Szerzõje sok kaktuszfajnak. Aylostera, Echinopsis, Gymnocalycium, Monvillea, Parodia faj elnevezésével is megörökítésre került neve.
Fred Staines: Bányatársasági tisztviselõ volt San Luis Potosi-ban. Kaktuszokat is gyûjtött és az általa talált újdonságokból küldött a londoni Kew-Garden számára. A Ferocactus stainesii róla nyerte a nevét.
Paul Standley: 1906-1909 között Prof. Dr Rose részére gyûjtött az USA délnyugati részén. Echinocereus , Mammillaria, Ritterocereus faj õrzi nevének és munkásságának emlékét.
L. Strauss: 1862-1934. Hosszú idõn át kaktuszbarát, a Német Kaktusz-Társaság alapító tagja. Pyrrhocactus, Cleistocactus faj õrzi nevét.
Ernst Stümer (Stuemer): Kaktuszkereskedõ Argentínában 1928 körül.
William Taylor-Marshall: 1957-ben halálozott el. Prof. Rose munkatársa, és jelentõs kaktuszgyûjtõ. Az Amerikai Kaktusz és Pozsgás társaság elnöke is volt. Phönix-ben igazgatta a Sivatagi Botanikus Kertet. Adalékokkal szolgált a kaktuszok tudományos revíziójához. A Marshallocereus nemzetségen kívül Harrisia, Mammillaria, Opuntia faj viseli nevét.
Peter Thiele: Kaktuszbarát és kertész a Haage kertészetben, késõbb Marnier-nél Cap Ferrat-ban (Franciaországban), majd a SPI kaktuszcég vezetõje. Parodia faj viseli a nevét.
G. Thurber: 1821-1890. New York közelében élõ kaktuszgyûjtõ. Cylindropuntia, Marshallocereus faj kapta róla a nevét.
E. Tiegel: 1936-ban hunyt el. Kaktuszgyûjtõés több faj leírója. Lobivia és Mammillaria fajt neveztek el róla.
Prof. Dean James William Toumey: 1864-1932. 1898-ban gyûjtött tucson környékén, Arizonában és az USA délnyugati részén. A Toumeya papyracantha lett róla elnevezve.
Prof. Dr. Carl Troll: 1899-ben született. Térképész és botanikus. 1926-1929 között Dél-Amerikában nagy kutatóútra vállalkozott, s 2 új fajt (Oreocereus trolli, Vatricania guentheri) fedezett fel. Oreocereus és Watricania faj viseli a nevét.
Werner Uebelmann: Svájci kaktuszbarát és gyûjtõ. Sikeres kaktuszkertész és importõr. 1967 óta gyûjtött újdonságokat Braziliában, Uruguayban, Paraguayban Horst társaként. Uebelmannia nemzetségen kívül Gymnocalycium, Notocactus, Parodia, Soehrensia fajt neveztek el róla.
Dr. Enst Uhle: Brazil kaktuszgyûjtõ, több brazíliai kaktuszfaj (pl.: Cephalocereus purpureus) felfedezõje 1900 körül.
K. Uhlig: Kaktuszkertész és kereskedõ Waiblingen-ben. Parodia faj róla lett elnevezve.
K.-H Uhlig kaktuszkertészet tulajdonosa Rommelshausenben. Frailea faj viseli a nevét.
Dr. Jan Valnicek: 1899-1967. Ismert cseh kaktuszbarát, a Gymnocalycium nemzetség kiváló ismerõje volt. Több tudományos cikk szerzõje, társszerzõje az 1960-ban kiadott Kaktuszok c. könyvnek Pazont és Subik mellett. Gymnocalycium faj lett róla elnevezve.
Louis Vatrican: Monacoi, francia gyûjtõ. A Jardin Exotique Tiszteletbeli igazgatója. Az IOS elnöke volt. Nevét a Vatricania nemzetségnév õrzi.
Dirk van Vliet: Sikeresen gyûjtött Dél-Amerikában új kaktusz fajokat, különösen új Notocactusokat. Notocactus õrzi a nevét.
Ernesto (Ernst) Vatter: Gyûjtõ és kutató Angliában. Új fajok leírója. Gymnocalycium faj viseli a nevét.
Prof Dr. Friedrich Vaupel: 1927-ben halt meg. A Berlini Botanikai Múzeumban dolgozott, s a Német Kaktusz-Társaság elnöke volt 1910-1927 között. Coryphantha, Echinofossulocactus, Mammillaria, Selenicereus fajt neveztek el róla.
Gabriel Veres: Magyar származású szlovákiai kaktuszgyûjtõ. Jelentõs télálló szakgyûjteménnyel rendelkezik az Echinocereus, Escobaria, Pediocactus, Sclerocactus nemzetségbõl. 2003-ban könyvet jelentetett meg Észak-Amerika télálló kaktuszai címmel.
Ambroise Verschaffelt: 1886-ban hunyt el. Kertész és egy kertészeti lap kiadója Gent-ben (Belgium) Austrocylindopuntia faj viseli a nevét.
Hans Wilhelm Viereck: Elhalálozott 1945-ben. Mecklenburgi származású, családjával kivándorolt Mexikóba. A Haage cég számára 1930 körül sok új és ritka fajt gyûjtött. Echinocereus, Gymnocactus, Mammillaria faj viseli a nevét.
W. Vorwerk: -1934. A Berlin-Dahleni Botanikus Kert igazgatója. Wigginsia faj lett róla elnevezve.
Willi Wagner: Schmoll unokaöccse, hagyatékának folytatója, családjával Mexikó egyik legszebb kaktuszkertjét építette ki. Mammillaria és Thelocactus fajt neveztek el róla.
Dr. Albert Weber: 1830-1903. Orvos. A francia hadsereg orvos ezredese volt és ekként járt Algirban, Olaszországban, Kínában és végül 1964-1867-ig Mexikóban harcolt. Ott tett szert kaktuszos ismeretekre és Párizsban Schumenn idejében a legjobb kaktuszismerõk egyike lett. A gyûjtésben támogatta õt Saussier százados, akirõl Thelocactus lett elnevezve Weberbauerocereus nemzetség és Matucana faj viseli a nevét.
Willi Wegner: Elhunyt 1970-ben. A Hallei Botanikus Kert kertmestere, kiváló kaktusztermesztõ. Lobivia faj õrzi nevét.
Wilhelm Weingart: 1858-1936. Kaktuszszakértõ botanikus, a thüringiai Georgenthalban. A Weingartia nemzetség lett róla elnevezve.
Joh.Cristoph Wendland: 1755-1828. A Hannover-Herrenhausen botanikus kert felügyelõje. Szakíró több faj leírója.
Prof. Dr. Erich Werdermann: 1892-1959. A Berlini Botanikai Múzeum tudósa. Több új faj leírója, beutazta Brazíliát, Mexikót, és Afrikát. Coryphantha, Echinopsis, Notocactus, Pseudopilocereus fajt neveztek el róla.
Walter Wescamp: Gyûjtõ. Parodia kutató, és több faj leírója. Parodia faj lett róla elnevezve.
Willy Wessner: Kaktuszszakértõ, több faj elsõ leírója. Lobivia nemzetség kiváló ismerõje.
A. W. Whipple: Katona és térképész volt. Expedíciókban vett részt a Mississippi-tõl a Csendes Óceánig. Cylindropuntia, Sclerocactus faj viseli a nevét.
General Timothy Wilcox: 1909 körül Mexikóban és Guatemalában gyûjtött. A Wilcoxia nemzetség és Mammillaria, Opuntia faj lett róla elnevezve.
Karl Ludwig Willdenow: 1765-1812. A Berlini botanikus Kert igazgatója. 1810-benfejezte be híres munkáját, a Species platarum -t.
Hildegard Winter: 1893-1975. Friedrich Ritter testvére. Õ maga is gyûjtött, testvérétõl kapott növényekkel és magokkal sok kaktuszbarátot segített. Nevét a Winterocereus (Hildewitera) nemzetség, valamint a Lobivia, Mammilaria, Matucana, Weberbauerocereus faj õrzi.
Charles Wright: 1811-1885. Botanikus professzor Texasban. Részt vett az USA-Mexikó határ kijelölésében és eközben kaktuszokat is gyûjtött. Vezetett botanikai expedíciót Kubába is. Több faj is õrzi a nevét: Mammillaria, Glandulicactus.
K.-Ernst Zahn: 1883-1930. Erlangeni Botanikus Kert kertfelügyelõje, a pozsgás növények kiváló ismerõje. Mammillaria fajt neveztek el róla.
Dr. H. Zeilmann: 1924-1963. Münchenben élõ jogtanácsos, kaktuszszakértõ, a Német Kaktusz -Társaság tiszteletbeli tagja. Mammillaria faj viseli a nevét.
Dr. Leo Zehntner: Brazíliában élõ természetkutató, Prof. Rose számára nyújtott segítséget. A Zehntnerella nemzetség, valamint Discocactus, Melocactus, Pereskia faj lett róla elnevezve.
Karl Ludwig Zeyer: 1799-1858. Ecklon-nal beutazták Dél Afrikát és az ottani növényvilágról jelentek meg írásai. Mammillaria zeyeriana viseli a nevét.
Dr. J. Gerhard Zuccarini: 1797-1848. (Olasz származású.) Müncheni botanikus professzor, a kaktuszok kiváló szakértõje. Siebold-dal együtt adták ki a Flora japonica c. könyvet. Nevét Mammillaria faj õrzi.

 Imprimă  Imprimă

Copyright Asociaţia Aztekium Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare Toate drepturile rezervate.

Publicat la data de: 2012-03-04

[ Înapoi ]