Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colectionari
. In memoriam
. Expozitii
. Băişoara
. Premiatii asociatiei
. Linkuri

Revista asociaţiei

Newsletter Aztekium

Discuţii despre cactuşi şi viaţa asociaţiei

Foto

Vânzări, cumpărări

Cactuşii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactuşilor
. Convenţia CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactuşii ?
. Primi paşi
. Îngrijirea cactuşilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulţirea cactuşilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozităţi
. Aclimatizarea cactuşilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare şi uscare
. Cactusii şi compostul
. Inteligenţa plantelor(pdf)
. O înflorire neobişnuită
. Un colţ cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecţie de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânţarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II


Magyarországi kaktuszos élet jelesei


Jelentõsebb magyar gyûjtõk és tudósok.Agócs György: 1959-ben született. Kaktuszgyûjtõ és termesztõ. Színvonalas kaktusz- illetve Rebutia szakgyûjtemény tulajdonosa.
Dr. Agócs Pál: Kaktuszgyûjtö Egy idõben a Kaktusz Világ szerkesztõje. Rendszeresen publikált folyóiratokban.
Augusztinyi Béla: 1925-2012. Edelényi kaktuszgyûjtõ. A ritka kaktuszok elismert hazai gyûjtõje és szaporítója. A nagyvirágú Mammillaria-k kedvelõje. A MKOE alapító tagja. Anisits János Dániel Emlékérem kitüntetettje 2000-ben. Több gyakorlatias témájú cikk szerzõje.
Balogh László: 1942-2004. Budapesti kaktuszgyûjtõés kaktuszkertész. 1965-tõl gyûjtötte a kaktuszokat és a pozsgásokat, 1980 óta fõállású kaktuszkereskedõ. Tagja volt a Csili-nek, a MKOE-nak és a MKSZKE-nek. 5 alkalommal gyûjtött Mexikóban, 1-1 alkalommal az USA-ban és Dél-Amerika (Argentina, Bolivia, Chile) kaktuszos vidékein. Utazásai során szerzett élményeit újságcikkeken és elõadásokon keresztül megosztotta a hazai kaktuszosokkal. Jelentõsen hozzájárult a magyar kaktuszgyûjtõk növényanyagának fejlesztéséhez, a kaktuszok és pozsgások hazai elterjedéséhez. 2001-ben Anisits János Dániel Emlékérem kitüntetettje.
Barna János: 1973-. Szegedi informatikus, kaktuszgyûjtõ. A télálló kaktuszok jeles hazai ismerõje. Több cikket közölt a Kaktusz-Világban és a Debreceni Pozsgástár–ban. 1997-ben az USA déli államaiban tett gyûjtõ utat, Balogh László és Bácskai Tamás társaságában. A Kaktusz-Világ folyóirat szakmai lektora.
Bartalis Imre: -1981. Kaktuszgûjtõ. A Csili Kaktuszos Szakkör elnöke volt. A szakkör idõszakos folyóiratát szerkesztette.
Békefi József: 1969 - 1986 óta gyûjti a kaktuszokat. Jelentõs Melocactus szakgyûjteménnyel, s mellette Discocactus és Ferocactus állománnyal is rendelkezik. 2004-tõl a MKOE elnöke. 2005-ben Peruban, 2006-ban Kubában vett részt kutató és gyûjtõúton.
Budai Ferenc: Miskei kaktuszgyûjtõ, jelentõs vegyes gyûjteménnyel. 
Cserháti György: 1920-1992. Okleveles mezõgazdasági mérnök, tanár. A Csili, majd a MKOE tagja, s ez utóbbinak a fõtitkára is volt. Beszélt németül, és a szláv nyelveken, valamint arabul. A MKOE szervezési alelnökeként is tevékenykedett. 1986-ban Tamás Gyulával megalapította a Magyar Kaktusz- és Szukkulenskedvelõk Egyesületét, melynek elnöke is volt. Részt vett a Tövisek címû újság szerkesztésében.
Debreczi Zsolt: 1941-. Botanikus, terepkutató. A télálló kaktuszok és örökzöldek ismerõje. Az USA déli államaiban gyûjtött. A Télálló kaktuszok és pálmaliliomok címû könyv szerzõje. Opuntia faj viseli a nevét.
Epresi László: 1935-. Komáromi kaktusz- és pozsgásgyûjtõ (1953-tól). 1963-tól a Csili tagja volt, majd 1971-ben a MKOE alapító tagja. Kiterjedt cseh és szlovák gyûjtõi kapcsolattal rendelkezik. 2007-ben Anisits János Dániel Emlékérem díjazottja.
Farkas János: 1925-. Izsáki kaktuszgyûjtõ. MGTSZ fõkönyvelõ. 1953-tól gyûjti a kaktuszokat, s Kelet Európa egyik legnagyobb és legismertebb kaktusz-magángyûjteményét hozta létre. Külföldrõl beszerzett magokról szaporított növényeivel nagyban elõsegítette a hazai kaktuszos mozgalom fejlõdését, színvonalának emelését. Izsáki gyûjteménye a hazai kaktuszgyûjtõk „zarándokhelyévé” lett az évek során. Több alkalommal publikált hazai szakfolyóiratokban. Tapasztalatit megosztotta a gyûjtõtársaival, s vált a kaktuszgyûjtõk legtiszteletreméltóbb tagjává. 1996-ban Anisits János Dániel Emlékérem elismerésben részesült.
Fegyverneki Frommer István: Kaktuszgyûjtõés szakíró. Az 1930-as, 40-es években rendszeresen jelentetett meg cikkeket a kaktuszok és pozsgások gyûjtésével, tartásával, kultúrájával kapcsolatban. Ezen kívül a Magyar Rádióban is tartott elõadás sorozatot e témákban.
Fekete József: 1842-1906. A Budapesti Egyetemi Botanikus Kert kaktuszgyûjteményének gondozója.
Ficzere Miklós: 1952-ben született. Debreceni kaktuszgyûjtõ. Kertészmérnök. MKOE és a MPKE tagja. Példásan rendezett kertjében a kaktuszokon kívül sásliliomok, íriszek, alpesi növények, stb. találhatóak nagy számban. A télálló kaktuszok és pozsgás növények körében kiemelkedõ gyakorlati és elméleti tapasztalatokkal rendelkezik. 2006 óta a Debreceni Pozsgástár fõszerkesztõje.
Fierer Kelemen László: Magyarország egyik legjelentõsebb kaktuszgyûjteményének tulajdonosa. Családjával kaktuszok és pozsgás növények kereskedésével foglalkozik. Kiemelkedõ szerepet tölt be a ritka és különleges fajok hazai elterjesztésében. Többször viselt tisztséget a MKOE-ben.
Gaál József: 1893-1990. Az 1930-as évektõl gyûjtötte a kaktuszokat. Kiemelkedõ gyûjteményt tartott fent. Pápán létrehozott gyûjteményét, a világháború után sikerült részben megõriznie és átmentenie a gyáli gyûjteményébe. A magyar kaktuszgyûjtõk „Nagy Öregje”. Jelentõsen hozzájárult a hazai gyûjtõi kör bõvüléséhez. A szaporító munkáján túl, ehhez még hozzájárult szakértelme közreadásával is.
Dr. Gellén János: 1937- Orvosprofesszor. Szegedi kaktuszgyûjtõ. Dél-Amerikában tett körutazásáról több elõadást tartott, és arról cikkekben is beszámolt a hazai szakfolyóiratokban. Számos elméleti cikk szerzõje.
Gonda István: 1954- . Mezõtúri kaktuszgyûjtõés ismert kaktuszkertész, jelentõs vegyes összetételû gyûjteménnyel. Több újságcikk szerzõje. Kaktuszgyûjteményén kívül jelentõs, e témába vágó bélyeg -, szakfolyóirat-, és szakkönyv-, és jelvény gyûjteményt hozott létre. 2009-ben Anisits János Dániel Emlékérem elismerésben részesült.
Hegyi Attila: Tolna megyei Várong községben élõ kaktusz és pozsgásgyûjtõ, jelentõs gyûjteménnyel.
Hubai István: 1933-. Kertész és kaktuszgyûjtõ. Jelentûs gyûjteménnyel rendelkezett, melyet 1957-tõl alakított ki. Kimagasló ismerõje az egyes nemzetségek tartási igényeinek és szaporítási feltételeinek. 2008-ban Anisits János Dániel Emlékérem kitüntetésben részesült.
Jenei Margit: 1901-1983. Kaktuszgyûjtõ. A Csili és a MKOE tagja.
Kern Péter: 1921-2003. A 1964-ben alakult Csili Növénykedvelõ Szakkör alapító tagja. 1971-tõl a MKOE alapító tagja és elsõ elnöke két választási cikluson keresztül. 1986-1991 között ismét a MKOE elnöke. 50 éves kaktuszgyûjtõi múltjával egyedül áll a hazai kaktuszgyûjtõk között. 1973-tól az I.O.S. tagja. Egy idõben a Kaktusz Világ fõszerkesztõje. A MKOE tiszteletbeli elnöke. 6 alkalommal járt gyûjtõúton Mexikóban és Dél-Amerika Kaktuszos lelõhelyein. Több cikk szerzõje. 1997-ben a MKOE Anisits János Dániel Emlékérem kitüntetésben részesítette.
Kéri Gyula: Budapesti építészmérnök a XX. század elsõ felében. Felvidéki kapcsolata révén gazdag kaktuszgyûjteményt hozott létre. A gyûjteményébõl származó magoncokat terjesztette a hazai kaktuszkedvelõk között.
Dr. Kiss József: 1916-1999. Szombathelyi állatorvos. Kaktuszgyûjtõ. 1992-ben Anisits János Dániel Emlékérem elismerésben részesült. Jelentõs gyûjteményét családja megbontatlanul adta el Orosházára Tóth Tibor részére.
Kiss Lajos: 1965-tõl kaktuszgyûjtõ. A MKOE tagja.
Kondér István: 1897-1975. Mérnök, földmérõ. Neves magyar gyûjtõés szakíró. 1926-1960-ig az egész országban végzett földmérési munkálatokat. 50 évig gyûjtötte a kaktuszokat. Az I.O.S. elsõ magyar tagja. A Csili Kaktuszkedvelõ Szakkör vezetõje volt. A Trichocereus spachianus cv. 'Hungaria' leírója.
Kocsis Ferenc: Székesfehérvári kaktuszgyûjtõ, 1998-ban Anisits János Dániel Emlékérem Elismerésben részesült.
Kovács László: Nyíregyházi tanár. Kaktuszgyûjtõ. A MKOE nyíregyházi csoportját vezette. Mammillaria szakgyûjtemény birtokosa.
Kunkli Ferenc: -1973. Kaktuszgyûjtõ, különösen az Astrophytum és cristata gyûjteménye volt jelentõs.
Légrádi Miklós: 1937-2008. 1962-ben lett tagja a Csili Kaktuszkedvelõk Szakkörébe. A MKOE alapító tagja. Jelentõs kaktuszgyûjteménnyel rendelkezett, melyet családja tovább gondozza.
Laszlovszky Imre: 1932-. Kaktuszgyûjtõ. Sokáig volt a MKOE magfelelõse. 2007-ben elismerve az Anisits János Dániel Emlékéremmel.
Lejtovicz László: 1997-ben hunyt el. Kaktuszgyûjtõ, aki szaporítással is foglalkozott, s ezzel jelentõsen hozzájárult a hazai gyûjtemények faj-azonos növényanyagának bõvítéséhez. Ehhez külföldrõl importált magokat. Az Anisits János Dániel Emlékérem kitüntetettje 1994-ben.
Libnár Antal : 1931-2013. Kaktuszgyûjtõ. A MKOE alapító tagja, első vezetőségének főtitkára volt. 2 alkalommal volt gyûjtõi úton Mexikóban. Jelentős Ferocactus és Gymnocalycium szakgyűjteménnyel rendelkezett. Dél-Amerika legszebb kaktuszai (2003) címmel monográfiát jelentetett meg a Gymnocalycium nemzetségről, majd 2009-ben társszerzõként részt vett a Hordókaktuszok-A Ferocactus nemzetség könyv kiadásában. Anisits János Dániel Emlékérem kitüntetettje (2004).
Libnárné Herczeg Ilona: 1938-. Kaktusz-, és pozsgásgyûjtõ. 1985-tõl MKOE tagja, jelenleg annak gazdasági vezetõje, lelkes aktivistája, szervezője a kiállításoknak. Tevékenyen részt vesz a MKOE Érdi Csoportjának a munkájában. Ezen kívül tagja az erdélyi kaktuszgyûjtõk csoportjának és a Magyar Orchidea Társaságnak.
Dr. Ludmány Gyula: 1983-bam hunyt el. MÁV jogtanácsos, nyugalmazott ügyész. Kaktuszgyûjtõ. A MKOE alapító tagja, ügyvédje.
Lukóczki Zoltán: 1957-. Kaktuszgyûjtõ. Az Alba-Flora kiadvány egyik alapítója, s 1996-2000 között annak szerkesztõje (1998-2000 között Alba-Flóra - Kaktusz-Világ néven jelent meg). 2001-tõl a MKOE fõtitkára. 2009-ben Anusits János Dániel Emlékérem elismerésben részesült.
Mánfai Gyula: 1948-. Kaktuszgyûjtõ. A 1972 óta a MKOE tagja, melynek hosszú évekig a magfelelõse is volt. Jelentõs Gymnocalycium szakgyûjtemény tulajdonosa, jeles és kiemelkedõ hazai ismerõje e nemzetségnek. 1998-2003 között az Alba-Flóra-Kaktusz-Világ, (2000-tõl Kaktusz-Világ) Anisitsianum mellékletének (idõszakos kiadvány) szerkesztõje. 2000-2004 között a Kaktusz-Világ felelõs fõszerkesztõje. Anisits János Dániel Emlékérem kitüntetettje 1995-ben.
Menyhárd János: 1938-1987. 1960-tól gyûjtötte a kaktuszokat. A 1962-tõl a Csili, 1971-tõl a MKOE tagja. Fõképp csilei kaktuszokat gyûjtött. Több kiállításon is díjat nyert kollekciójával.
Dr. Mészáros Zoltán: 1936- . Egyetemi tanár. 1986-ban kandidátus fokozat birtokosa. 1992-tõl a MTA doktori cím birtokosa. Munkája révén 1984-tõl a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen tanított. Kutatott Kubában (1974-75.), Mexikóban (1984.) Több Melocactus faj megtalálója és leírója: Meloctus borhidii, radóczii, nagyi, acunai v. laguanense, harlowii f. candida. A Kaktusz-Világ szerkesztõ bizottságának tagja. 2001-2004 között a MKOE elnöke, majd tiszteletbeli elnöke. Könyvet írt Szabó Dezsõvel, Törpe kaktuszok (1971), valamint önállóan Virágzó kaktuszok (1969), és Kaktuszok között (2006) címmel.
Molnár Imre: 1936-2007. Mély-, út-, vasút-, hídépítõ technikus. 11 évig építésvezetõ. Versenyszerûen sportolt, mint súlyemelõ. Kaktusz és pozsgás növényeket gyûjtött. A DKKE (késõbb MPKE) alapító tagja. Megalapításától a Debreceni Pozsgás-tár szerkesztõ bizottságának tagja. Az egyesület és az újság lelkes és hozzáértõ szervezõje. Mint az egyesület belföldi és külföldi kapcsolatok referense útjára indította és szervezte az iskolaprogramot, mely hivatott biztosítani a kaktuszgyûjtõk utánpótlását, és az ismeretterjesztést a tanuló ifjúság körében. Elévülhetetlen érdemeket szerzett az egyesület könyvtárának létrehozásában. 2004-ben Anisits János Dániel Emlékérem elismerésben részesítette a MKOE.
Nagy Imre: 1928-2008. Kaktusz és pozsgás növények gyûjtõje. Jelentõs Euphorbia gyûjteménnyel rendelkezett.
Nagy Kálmán: 1912-1991. Túrkevei kaktuszgyûjtõ volt. A MKOE alapító tagja.
Nagysurányi Miklós: 1932-1993. Vegyész. Kaktuszgyûjtõ, jelentõs Mammillaria szakgyûjteménnyel rendelkezett. A Csili és a MKOE tagja. Rendszeresen publikált a Kaktusz-Világ-ban. 1988-tól írta és vezette a MKOE Mammillaria Szakcsoport tájékoztatóját, a „Polyedra”-t. A Kertészeti Egyetem Kísérleti Üzemének kaktuszgyûjteményét is gondozta. Jelentõs hagyatékát, mely a Mammillaria nemzetséget ölelte át, Szutorisz Gyula ápolta, aki nem hagyta azt a feledés homályába merülni.
Dr. Nemes Lajos: 1935-ben születet. Végzettsége okleveles kertészmérnök. 1954-óta foglalkozik kaktuszokkal, 1960-óta rendszeresen publikál kaktuszokkal foglalkozó szakmai közleményeket.1962-ben megalapította a Debreceni Kaktuszkedvelõk Szakkörét.1971-1992-ig évenként rendszeresen szervezett kaktuszkiállításokat a Debreceni Virágkarnevál programjaként. 1976-ban szerzett doktori címet „Kaktuszok oltása” c. értekezésével. Szerkesztette a Debrecenben megjelent Kaktuszkedvelõk lapja, majd a Kaktuszkedvelõk tájékoztatója, késõbb a Kaktusz-Világ címû szakmai ismeretterjesztõ folyóiratokat. Szabó Dezsõvel közösen írt munkájuk KAKTUSZOK címmel 1981-ben jelent meg, átfogó képet adva az addig ismert nemzetségekrõl, és fajokról, növényföldrajzi elterjedésükrõl. Ugyan ezen címen önálló munkája jelent meg 1991-ben. Nyugállományba vonulása (1995) után Szomódon telepedett le és itt alapította meg mostani saját gyûjteményét 1996-ban. Az MKOE elnöksége 1995-ben Anisits János Dániel Emlékéremmel tüntette ki, elismerve addigi szakmai munkásságát. 1996-ban a debreceni Magyar Pozsgás- és Kaktuszgyûjtõk Egyesülete tiszteletbeli tag címmel tüntette ki.. Napjainkban is rendszeresen publikál az MKOE és az MPKE egyesületi szaklapokban. Kaktuszokkal foglalkozó közleményeinek száma 100 körül van.
NEMESNÉ SZENTIRMAY TERÉZ: a debreceni egyetemi botanikus kert szukkulens gyûjteményének létrehozója és több évtizedig gondozója. A háború utáni szukkulens - kaktuszok kivételével - növénykultura megalapítója és terjesztõje, a POZSGÁS NÖVÉNYEK c. szakkönyv szerzõje (1974).
Papp István: 1955-ben született. Szegeden élõ kaktuszgyûjtõés kereskedõ. Faj-gazdag és kiválóan rendezett, példás kondícióban tartott kimagasló gyûjteménnyel rendelkezik. A családi vállalkozásban termesztett pozsgások és kaktuszok keresett portékái a vásároknak és kiállításoknak.
Papp László: 1958-. Biológus, botanikus. A Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének fõmunkatársa, kaktuszgyûjteményének kusztosza (tudományos felügyelõje), 2005-tõl a kert igazgatója. A Magyar Kaktuszgyûjtõk Országos Egyesületének 1973-tól tagja, a Debreceni Kaktuszgyûjtõk Közhasznú Egyesületének (létrehozva 1995-ben, amely 1998-tól Magyar Pozsgásgyûjtõk Közhasznú Egyesülete (Debrecen) /MPKE/ néven mûködik) alapító tagja, annak 2006-ig (alapító) elsõ elnöke. A Debreceni Pozsgástár címû egyesületi folyóirat névadó és alapító fõszerkesztõje (1998-2006). Napjainkban a MPKE tiszteletbeli elnöke, az egyesület folyóiratának alapító-fõszerkesztõje, tudományos lektora. A Pozsgások címõ, oldalakból gyarapodó, a két hazai egyesület (2009-tõl csak a MKOE) által kiadott könyv egyik létrehozója, szerkesztõje, társszerzõje és tudományos lektora. Számos cikk írója, több pozsgásokkal foglalkozó egyéb könyv szakmai lektora, egynek közremûködõ szerzõje. Ezen kívül 14 botanikai, természetvédelmi szakkönyv társszerzõje. A hazai pozsgások természetvédelméért is a Pro Natura emlékérem kitüntetettje. A Debreceni Egyetemen a Növénytársulástan, a Védett növényeink, Pozsgásbiológia tantárgyak oktatója, ez utóbbit itthon csak õ tanítja. A hazai gyûjtök körében a megfelelõ szakmai nyelv használatának szorgalmazója, és a biológiai ismertterjesztésért sokat tevõ szakember. A Nyírség flórájának és vegetációjának vizsgálatán kívül kutatási területe a konzervációbotanika, társulás- és rendszertan bizonyos területei, a hazai pozsgásnövények és a kaktuszfélék családjának biológiája, az utóbbiból fõleg az észak- amerikai „kis” nemzetségeké, Dél-Amerikából a Gymnocalycium, a Blossfeldia nemzetségeké és rokonsági körüké. Tizenkétezer kötetes könyvtárából közel 800 foglalkozik pozsgás életmódú növényekkel. A több ezres gyûjteményének egy részét, és vonzódását a szukkulensekhez édesapjától, néhai Papp Elektõl örökölte. Több botanikai expedíción ill. szakmai úton vett részt pozsgás-élõhelyeken és botanikus kertekben.
Dr. Pásztor Lajos: 1921- . Állatorvos. A kövirózsák nemzetközileg ismert kiváló szakértõje és gyûjtõje. Szentendrén jelentõs Semprvivum gyûjteményt hozott létre. Dolgozott az Állategészségügyi Kutató Intézetben (a sertések mesterséges megtermékenyítési eljárásának kidolgozója), a Fõvárosi Állatkertben és a Vadegészségügyi Laboratóriumban. A MTV és a MR több mûsorának szerkesztésében vett részt. Több könyvet írt: Szobamadarak, díszmadarak, Kövirózsák (2001). Anisits János Dániel Emlékérem kitüntetettje 2002-ben.
Pintér Péter: Kaktuszgyûjtõ. A MKOE magfelelõse, majd gazdasági alelnöke, s késõbb (1991-tõl) a MKOE elnöke, a Közlemények szerkesztõje. 2005-ig a Kaktusz-Világ szakmai lektora. Anisits János Dániel Emlékérem kitüntetettje 2008-ban.
Rácz László: 1954- . Informatikus. A DKKE (MPKE) alapító, az Internoto szervezetnek rendes tagja. Jelentõs Echinofossulocactus, Matucana, Notocactus, és Lithops gyõjteménnyel rendelkezik, és ezen nemzetségek jeles ismerõje. Több alkalommal publikált a debreceni Pozsgástárban.
Rigerszki Zoltán: 1971- . Kaktuszgyûjtõ. A MKOE tagja. Több külföldi - élõhelyi gyûjtõút résztvevõje. A Melocacti of Kuba (2007) címû könyv társszerzõje. 2004-tõl a Kaktusz-Világ felelõs szerkesztõje. Színvonalas Melocactus szakgyûjteménye van.
Romhányi Tivadar: 1925-2001. Tanyai tanító, aki késõbb Debrecenben telepedett le. Hazai szinten különösen kimagasló Gymnocalycium szakgyûjteménnyel rendelkezett. Eredményesen szaporította a kaktuszokat, és pozsgás növényeket. A DKKE tagja.
Sajti Sándor: 1929-ben született. Gyulai kaktusz- és pozsgásgyûjtõ, jelentõs Lithops kollekcióval. 1962 óta gyõjti a növényeket. A hazai kaktuszosok egyik leginkább köztiszteletben álló tagja, a kaktuszgyûjtõk szeretett tanítója. A MKOE alapító tagja. Jelentõsen hozzájárult a keresett növények hazai elterjesztéséhez. Anisits János Dániel Emlékérem kitüntetettje 1999-ben.
Dr. Schummel Rezsõ: 1924.06.27-1993.03.03. Dunaújvárosi kohómérnök. 1969-1984 között fõiskolai tanár. Vegyes kaktuszgyûjteménnyel rendelkezett. Kûlföldrõl származó magokról szaporította a kaktuszokat, elõsegítve a ritka fajok hazai elterjedését. 1993-ban Anisits János Dániel Emlékérem elismerésben részesült. Halála után felesége, Kamilla néni tovább gondozta a gyûjteményét.
Szabados Attila: 1973- . Fóton élõ kaktuszgyûjtõés kereskedõ. Tagja a MKOE-nak és a MPKE-nek. A családi vállalkozásban termesztett és árult rendkívül nagy kínálatával, nagyban hozzájárult a hazai kínálat bõvüléséhez, új fajok elterjesztéséhez.
Dr. Szabó Árpád: 1999-ben halt meg. Mérnök, a Budapesti Mûszaki Egyetem tanított. Kaktuszgyûjtõ, kedvencei a Gymnocalyciumok és a Discocactus-ok voltak. Kiemelkedõ Discocactus gyûjteménnyel rendelkezett. A Budapesti Helyi Csoportot vezetõje, és 1986-ig a MKOE elnöke is volt, és a Kaktusz-Világ szerkesztõbizottságának tagja, melyben többször publikált.
Szabó Dezsõ: 1926-1984. Kaktuszgyûjtõ, az I.O.S. tagja. A Törpe Kaktuszok (1971) címõ zsebkönyv szerzõje, társszerzõje a Dr. Nemes Lajos - Szabó Dezsõ: Kaktuszok (1981) címõ sikeres könyvnek..
Szabó János: 1933-1999. Debreceni kaktuszgyûjtõ. Gazdag Ariocarpus, Astrophytum. Gymnocalycium gyûjteménye volt. Kiterjedt gyûjtõi kapcsolatokkal rendelkezett. Hozzájárult a kaktuszgyûjtõk körének bõvüléséhez.
Dr. Szabó Miklós: 1983-ban hunyt el. Jogtanácsos. Kaktuszgyûjtõ. A TIT, a Csili tagja és ez utóbbinak a vezetését is ellátta.
Szunyogh Menyhért: 1949-. Nyíregyházi kaktuszgyûjtõ. 1984 óta gyûjti a kaktuszokat, 1985-ben építettem az elsõüvegházamat. 1987 óta foglalkozik magvetéses szaporítással. Vegyes gyûjteményébõl, kiemelendõ a Mammillaria, és a Sulcorebutia nemzetség, míg a pozsgások közül az Echeveriák, a kristályvirágok, azon belül is a fagytûrõ Delospermák, továbbá a hagymás, gumós növények.
Szutorisz Gyula: 1930-. Kaktuszgyûjtõ, kaktuszkertész, aki jelentõs sziklakerti és üvegházi gyûjteménnyel rendelkezik, ezen belül is kiemelkedõ a tálálló és a Mammillaria szakgyõjteménye. 1971-tõl a MKOE alapító tagja. Jelentõsen hozzájárult a magyarországi kaktuszos irodalmi élet kiteljesedéséhez, és a faj-azonos növények hazai elterjedéséhez. 1997-2003 között szerkesztette a MKOE Mammillaria Szakcsoport tájékoztatóját, a Polyedra-t, s több tudományos igényû és színvonalú, rendkívül alapos cikk szerzõje. A Kaktusz-Világ felelõs szerkesztõjeként és a szerkesztõbizottságának tagjaként is dolgozott. Gondozta és gondozza Nagysurányi Miklós Mammillaria hagyatékát. Több elõadás anyagát dolgozta ki audovizuális eszközökre. 1997-ben a MKOE által Anisits János Dániel Emlékéremmel lett elismerve.
Szûcs Lajos: A Budapesti Füvészkert munkatársa volt. Nagy tapasztalatú kaktuszgyûjtõ. Az 50-es években a TIT Budapesti Növénykedvelõ Szakkörét vezette. A Kaktusz Világ szerkesztõ bizottságában is dolgozott. A Kedvelt kaktuszok, pozsgások (1984), és a Kaktuszok, pozsgás növények (1960) címû könyv szerzõje.
Tamás Gyula: 1914-2001. Az 50-es években a TIT Budapesti Növénykedvelõ Szakkörének tagja, ahol 1959-ben „kaktuszkedvelõ csoportot” hozott létre. 1962-tõl a Pesterzsébeti Vasas Szakszervezet Mûvelõdési Házba, a „Csili” székházba költöznek (Alapító tagja a Csili Kaktuszkedvelõ Körnek). 1980-1984 között a szakkör vezetõje. 1986-tól a MKSZKE (a Csili jogutódja) elnöke.1990-ben lemond tisztségérõl. 1990-tõl a MKOE örökös tiszteletbeli elnöke. Jelentõsen közremõködött a MKOE külföldi kapcsolatainak kiépítésében. 1996-ben Anisits János Dániel Emlékéremmel kitüntetve.
Tóth László: 1920-1990. Szombathelyi gyûjtõ. A szombathelyi kaktuszkört is vezette. Rendszeresen publikált a Tövisek folyóiratban.
Tóth Norbert: 19. Debreceni kaktuszgyûjtõ, kiemelkedõ Ferocactus szakgyûjteménnyel.. 2007-ben Mexikóban vett részt gyûjtõúton. A DKKE, majd a MPKE gazdasági felelõse. A Debreceni Pozsgástár szerkesztõbizottságának a tagja, s az újságban rendszeresen publikál. Társszerzõje az 2009-ben megjelent Hordókaktuszok - A Ferocactus nemzetség monográfiának.
Ujréti Endre: 1937-. 1960-tól, gyûjti a kaktuszokat. 2000-ben bekövetkezõ betegségéig tagja a MKOE-nek, melynek rövid ideig vezetõségi tagja is volt. 1986-ban kiadta A fán lakó kaktuszok, 2003-ban a Dinnyekaktuszok címû könyveket. 2007-ben a Melocacti of Cuba (Kuba melókaktuszai) címû könyv társszerzõje. 2003-ban Anisits János Dániel Emlékérem elismerésben részesült.
Ujréti Miklós: 1965-. l977-óta tagja az MKOE-nek. 1989-tõl a Budapesti Helyi Csoport vezetõje .Sedum, Sempervivum, Escobaria , Echinocereus és egyéb télálló, szárazságtûrõ nemzetségek gyûjtõje. Kertésztechnikus. Szakterülete az évelõ növények termesztése, 1990-2002-ig tetõkertek létesítésében közremûködött. Szerzõtársa volt az 1984-ben megjelent Latin-Német-Magyar kertészeti kisszótárnak, mely 2000-ben egy kertészeti tankönyv részeként is megjelent. 1997-ben és 2003-ban került kiadásra a dr.Végh Gerzsonnal közösen szerkesztett Magyar pozsgásnövény-gyûjtõk címtára.
Úrbán Sándor: 1926-2002. Szlovákiában élt magyar származású kaktuszgyûjtõ. Bûvös tövisek címû könyve szlovák és Orosz nyelven és kiadásban jelet meg. Több magyar egyesületnek is a tagja volt (Csili, MKOE). 1994-ben kitüntetve az Anisits János Dániel Emlékéremmel.
Dr. Végh Gerzson: 1980 óta gyûjti a kaktuszokat. Ujréti Miklóssal közösen szerkesztette az 1987-ben és 2003-ban kiadott Magyar pozsgásnövény-gyûjtõk címtárát.
Vígh Gyula: 1993-ban hunyt el. Csili és MKOE tagja. Hosszú ideig vezette a Hatvani Helyi Csoportot. Vegyes gyûjteménnyel rendelkezett. Az 50-es években a TIT Budapesti Növénykedvelõ Szakkörét vezette.
De Zanca Adolfné: 1919-2003. Kaktusz és szukkulens növények gyûjtõje. Tagja volt a Csili-nek és a MKOE-nek. Részt vett a Pécsi Kaktuszkedvelõ Szakkör megszervezésében és a kiállítások megrendezésében.

 

Dr. Erostyák Mihály és Kiss László
OrosházaImprimă  Imprimă

Copyright Asociaţia Aztekium Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare Toate drepturile rezervate.

Publicat la data de: 2012-03-04

[ Înapoi ]