Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colectionari
. In memoriam
. Expozitii
. Băişoara
. Premiatii asociatiei
. Linkuri

Revista asociaţiei

Newsletter Aztekium

Discuţii despre cactuşi şi viaţa asociaţiei

Foto

Vânzări, cumpărări

Cactuşii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactuşilor
. Convenţia CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactuşii ?
. Primi paşi
. Îngrijirea cactuşilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulţirea cactuşilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozităţi
. Aclimatizarea cactuşilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare şi uscare
. Cactusii şi compostul
. Inteligenţa plantelor(pdf)
. O înflorire neobişnuită
. Un colţ cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecţie de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânţarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II


Alkálmazkodási kézség


A KAKTUSZOK ALKALMAZKODÁSA ÉLŐHELYÜKÖN

A kaktuszfélék családjának valamennyi tagja az Újvilágban, Amerikában honos, úgy északon mint délen. Nagyon egyenetlen a növénycsalád megoszlása, Amerikában, egyes területek igen gazdagok kaktuszokban, máshol pedig hiába keresnénk őket mivel nem megtalálhatók. Kaktuszokban gazdag területeket találhatunk az USA délnyugati államaiban (Kalifornia, Utah, Colorado, Nevada, Arizona, New-Mexiko) és déli államaiban (Texas), valamint Mexikóban, a dél Amerikai államok közül pedig Chile, Peru, Bolívia, Argentina, Brazilia, Uruguay, Paraguay területein. A kaktuszok képesek a legkülönbözőbb éghajlati feltételek között élni. Tudjuk azt hogy a trópusi erdőktől amelyek nyáron esős meleg éghajlatúak, és egészen a magas hegyvidékekig ahol éjszaka a hőmérséklet fagypont alá is süllyedhet, tehát szinte minden övezetben megtalálhatjuk a kaktuszok különféle fajait.

Az Amerikai kontinens növényzeti övei közül, illetve zónái közül a következőkben találtak megfelelő életteret a kaktuszok.

Trópusi őserdők - hegyi zóna

- sziklai növényzet

- tengerpartok

Időszakos trópusi esők öve

Szubtrópusi öv - szubtrópusi őserdők

- babérlombú erdők

- keménylombú erdők

- száraz területek - sivatagok

- félsivatagok

Mérsékelt öv

Magas hegyek növénytársulásai


KÖRNYEZETI IGÉNYEK

A kaktuszok igénytelen nővények, nagyon nagy az alkalmazkodási képességük, de ennek ellenére azért vannak nekik is bizonyos igényeik, melyek kielégítésével elérhetjük hogy nővényeink jól növekedjenek és fejlődjenek, virágozzanak. Megfelelő termőhelyet úgy alakítunk ki, hogy a termőhelyi viszonyokat ismerve, megpróbáljuk ezeket minél jobban utánozni. Tudjuk azt, hogy a kaktuszok sivatagi, félsivatagi fényéhes növények, és ha biztosítjuk számukra a termőhelyhez hasonló sivatagi napot, fényt, az esőkhöz hasonló öntözést, a harmathoz hasonló párásítást, és a természet adta tápanyagokat, megfelelő trágyázással, akkor, de lehet hogy csak akkor várhatjuk el hogy jól fejlődjenek, és megörvendeztessenek virágaik szépségével. A kaktuszoknak tehát sok fényre, napsütésre és friss levegőre van szükségük. A növekedési időszakban, március-szeptember, tartsuk a növényeket meleg helyen, de nem túlzott forróságon (350C alatt). A nyugalmi időszakban biztosítsunk számukra hűvös (6-120C) helyet, és tartsuk szárazon, havonta egyszer-kétszer párásítva a melegebb napokon. A növényeket ősszel időben előkészitjűk a teleltetésre, úgy, hogy csökkentjük folyamatosan az öntözések sűrűségét és a vízmennyiségét, emellett gyakran szellőztetünk, hogy a kaktuszaink megedződjenek, és a növekedésük leálljon. Tavasszal amikor már a kinti hőmérséklet elkezd emelkedni és a napsütés is erősebb intenzitású, a kaktuszokat újra fejlődésnek indítjuk, növelve az őntőzések sűrűségét és mennyiségét. Amikor már a növények csúcsa friss zöld színűvé válik elkezdhetjük a tápoldatozást, ezzel biztosítva a megfelelő tápanyag szükségletet.
<

A KAKTUSZOK FELHASZNÁLÁSÁNAK A LEHETŐSÉGEI

A kaktuszokat a mi körülményeink között dísznövényként használják. Edényekbe, cserepekbe ültetve, vagy kiültetve ágyásokba, sziklakertbe, legtöbbször gyűjteményeket alakítanak ki belőlük, főleg azok akik különös módon kedvelik őket, hobbyuknak megfelelően gyűjtik. Léteznek úgynevezett vegyes gyűjtemények amelyekben helyet kapnak a kaktuszok mellett a pozsgások is legtöbbször. Léteznek ugyanakkor szakgyűjtemények is amelyeket a származási hely, család vagy nemzetség szerinti szakosodás alapján létesülnek. A világon a legtöbb Botanikus kertnek van kaktusz és/vagy pozsgás gyűjteménye ahol a látogatók megcsodálhatják ezeket a különleges növényeket.

Azokat a növényeket amelyek mostohább körülményekhez vannak szokva és a téli viszonyainkat is eltűrik, felhasználják sziklakerti kiültetésekhez is, egy feltétele ennek, hogy a gyökereikről a pangó vizet drénezéssel távolítsuk el.

A származási helyükön még sok más felhasználásuk is van. Egyeseket élelmiszerként fogyasztanak vagy állatok élelmezésére használnak. Az oszlopos növekedésűekből kerítés készül vagy a benne található faanyagot építkezéshez vagy tűzifaként hasznosítanak.


Lörincz István
kertészmérnök

Nagybánya

Imprimă  Imprimă

Copyright Asociaţia Aztekium Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare Toate drepturile rezervate.

Publicat la data de: 2007-11-27

[ Înapoi ]