Asociatia Aztekium
. Istoric
. Fondatori
. Statut
. R.O.I.
. Conducerea
. Fonduri
. Colectionari
. In memoriam
. Expozitii
. Băişoara
. Premiatii asociatiei
. Linkuri

Revista asociaţiei

Newsletter Aztekium

Discuţii despre cactuşi şi viaţa asociaţiei

Foto

Vânzări, cumpărări

Cactuşii
. Geneză
. Clasificare
. Componentele denumirii
. Sistematica cactuşilor
. Convenţia CITES

Pentru cine nu stie
. Ce sunt cactuşii ?
. Primi paşi
. Îngrijirea cactuşilor
. Udarea
. Transplantarea
. Amestecul de pământ
. Înmulţirea cactuşilor
. Pregătirea semintelor
. Iernare, boli, dăunători
. Curiozităţi
. Aclimatizarea cactuşilor
. 10 greșeli frecvente
. Alte 10 greșeli frecvente

Articole despre cactusi si plante suculente
. Orostachys spinosa
. Plante suculente
. Sera noastra
. Varsta cactusilor
. Udare şi uscare
. Cactusii şi compostul
. Inteligenţa plantelor(pdf)
. O înflorire neobişnuită
. Un colţ cu suculente
. Aeonium 'Rangitoto'
. Temperaturi de iernare
. Suculentele carpatilor I
. Suculentele carpatilor II
. Un suculent halofit
. Colecţie de Tillandsia
. Itinerar brazilian
. Genul Mammillaria
. Aloe variegata
. Colonii de Aeonium
. Alpinarium
. Cactusi deosebiti
. Digitostigma
. Însămânţarea cactusilor
. Altoirea
. Aloe vera
. Suculente naturalizate I
. Suculente naturalizate II


Kaktuszok betegségei, kártevöiBETEGSÉGEK ÉS KÁRTEVŐK
Bár kaktuszaink és egyéb szukkulens növényeink magas fokú alkalmazkodási és regenerálódó képességük miatt nagyon sok károsodást aránylag jól tűrnek, mégis szeretnénk növényeink számára optimális fejlődési lehetőségeket biztosítani. A jó növekedés a növény szépségének és teljességének az alapfeltétele; ezt azzal biztosítjuk, hogy segítséget nyújtunk neki, hogy a károsodásoknak tudjon ellenállni.
Elöljáróban azt kell elmondani, hogy a növény optimális növekedési tényezőinek a biztosítása, fény, hő, nedvesség, és a szükséges tápanyagok, helyes adagolásban, a növényvédelem legjobb formája. Az így tartott növények az állati és növényi kártevők legtöbbjének nem is adnak módot a támadásra. Ugyanakkor a tartási mód hibái legtöbbször valamilyen kártevő fellépésének a tulajdonképpeni okozói.
A továbbiakban röviden ismertetem hogy milyen kártevők szoktak támadást indítani növényeink ellen:
>br /> 1. Vírusbetegségek. A növényi vírusokat a rovarok terjeszthetik, ivartalan szaporítás útján is. A kaktuszokat soha ne tartsuk uborka, paradicsom, vagy hüvelyes növények közelében, mert ezeknek sok virusbetebsége van. Az erősen megtámadott növényeket meg kell semmisíteni.

2. Növényi kórokozók (baktériumok, gombák) által előidézett betegségek. A növényeknél a gombabetegségek sokkal gyakoribbak,! mint a baktériumos fertőzések.
a. A baktériumok (egysejtű mikroorganizmusok) holt szerves anyagokkal táplálkoznak, tehát a növény sérült, elhalt részeit támadjak meg. A baktériumos betegségeket elég nehéz leküzdeni. Viszont az egészségügyi szabályok betartásával és a növények helyes gondozásával megelőzhetők.
b. A gombák — energiafogyasztók — rendkívül ellenállóak és nagyon gyorsan szaporodnak, mint általában az élősködő lények. Gyakoribb gombabetegségek:
- a nedves rothadás, mely a gyökérnyaktól kiindulva terjed a gyökerek vége és a növény csúcsa felé. Ha még nincs nagyon elterjedve, kivágjuk a beteg részt és a sebfelületet 7%-os Captan-nal kevert faszénporral hintjük be, vagy valamilyen higanyos készítménnyel kezeljük.
- a növények hervadása, majd rothadása, ami legelőször a szállító edénynyalábok megbarnulásában jelentkezik (vízszintesen átvágva a növényt, jól látható). Megelőzhető a helyes, nem bőséges öntözéssel, a talajkeverék nitrogéntartalmú anyagainak csökkentésével, a levegő páratartalmának és hőmérsékletének csökkentésével, valamint tíznaponként, többször ismételt 0,25—0,50 %-kos Captan-oldattal való permetezéssel

Ne feledkezzünk meg arról, hogy már a vetésnél szigorúan betartsuk az egészségügyi szabályokat.

3. Állati kártevők által okozott betegségek.
-nematodák vagy más néven fonálférgek, melyek egyebek mellett szívásukkal a gyökereken csomókat, dudorokat okoznak. A nematodák ellen lehet a legnehezebben felvenni a küzdelmet, mert olyan életritmusúak, amelyben 1-10 éves szünetek is szerepelnek. Ezeket az intervallumokat a nematodák igen ellenálló ciszták formájában vészelik át. A megtámadott növényeket meg kell semmisíteni (legjobb elégetni). Földjét se használjuk többé. Az eszközöket, szerszámokat, amivel dolgoztunk, alaposan fertőtlenítsük.
-gyökértetvek jelenlétét penészbevonathoz hasonló,gyapjas, fehér szövedék árulja el, de ez elég későn alakul ki, s éppen ezért veszélyesek a tetvek, mert erősen károsítanak, még mielőtt észrevesszük őket. Növényvédöszerekkel és a földkeverék savhatásának növelésével küzdhetők Ie. Profilaktikus (megelőző) leküzdésükre szolgálnak a kontakt és a szisztémikus mérgek. Ezekkel lehet porozni, vagy a talajba lehet őket keverni. Jobbak, azonnali hatásuk miatt, a szisztémikus mérgek. Ezek azonban igen mérgezőek az emberre nézve. A növény bőrén vagy gyökerén keresztül veszik fel ezeket a szereket és beépíti szervezetébe. A rágó, vagy szívó kártevők a növénnyel való táplálkozás közben veszik fel a mérgeket. Ezeket a szereket csak óvatos adagolásban lehet alkalmazni, az összes egészségügyi óvórendszabályok betartása mellett. Egy új szer, amelyet üvegházakban, vagy más zárt helyiségekben jól lehet alkalmazni a gőzölögtető méreg. A folyadékból pár millilitert papircsikra cseppentenek és megfelelő szobahőmérsékleten (20-25 oC), 1—2 napig felakasztják azt az üvegházban. Ez a szer komplikáció mentesen a növények minden talajszint feletti kártevőjét elpusztítja.
- pajzstetű jelenlétét feltűnő pajzsa és a növény testén látható ragadós, szürkés nedv jelzi. Leküzdése érdekében szellőztessünk, adjunk a növényeknek elegendő vizet, s ügyeljünk arra, hogy földjükben ne legyen túl sok a szerves anyag. A megjelent pajzstetveket növényvédöszerekkel irtjuk, permetezés vagy ecsetelés útján.
- takácsatkák (vörös pókok néven is ismeretesek) nagyon apró, nehezen észrevehető lények, csak kártételük nyomán figyelünk fel rájuk (kicsi foltokat okoznak, melyek rendre növekednek). Leküzdésüket elősegíti a kellő páratartalmú, nem túl meleg levegő, a rendszeres szellőztetés és a növényvédöszerekkel történő permetezés. Nyáron a szabadba ne tűrjünk meg csalánt növényeink közelében.
- hangyák is zavarólag hathatnak, bár kártételük nem közvetlenül a növényeket érinti. Elhordják a magvakat. Számukra is állnak méregcsalétkek rendelkezésre. Ezeket elfogyasztják. sőt részben utódaikat is etetik velük. Hatásosak a kontaktmergek.
- csigák főleg a fiatalabb növények gyökérnyakát támadják, rágják meg. A kártevést alig, vagy későn vesszük észre. Ezeknek a helyén rothadás keletkezik, és a növény menthetetlenné válik Az aránylag nagy nedvességű üvegházakban és hideg ágyakban igen elterjedtek. A csigákat is, akárcsak a százlábúakat, mérgezett burgonya- vagy murokszeletekkel, irthatjuk.
- egerek, nem szabad lebecsülni. Főleg a teleltetőkben válhatnak veszélyessé a rágásnyomok, mert hideg és nedves körülmények között nehezen következik be a sebhelyek begyógyulása, és ott támadhatnak majd pl. a gomba kártevők is. Ennél nagyobb baj az a tény, hogy az egerek kedvelik a terméseket és a magvakat, és kettő-három belőlük képes arra, hogy néhány nap alatt egy egész év magtermését elpusztítsa. Ajánlatos az ajtók és ablakok zárhatóságát ellenőrizni, és ezzel, - főleg ősszel és télen -, a nem kívánt vendégeknek a behatolását megakadályozni.
Akármilyen megbetegedést vagy kártételt figyelünk meg a növényeinken és nem tudunk helyesen fellépni ellene, ajánlatos hogy növényvédelmi szakemberhez forduljunk, akik segítenek és a legjobb modszerekel tudják megvédeni a növényeinket. A növényvédöszerek használata csak az egészségügyi óvórendszabályok betartása mellett javasolt.

Lörincz István
kertész mérnök

NagybányaImprimă  Imprimă

Copyright Asociaţia Aztekium Asociatia Aztekium. Cactus Satu Mare Toate drepturile rezervate.

Publicat la data de: 2007-11-30

[ Înapoi ]